Babka o smaku rumowym
Babka o smaku rumowym jest świetną propozycją na Wielkanoc, kiedy to królują baby i mazurki.
Babka jest mięciutka, wilgotna i ma delikatnie wyczuwalny smak rumu. Przepis pochodzi ze starych wycinków mamy z gazety o rewelacyjnym tytule „Życie na gorąco” (zapewniam Was, że na odwrotach przepisów niektóre artykuły są naprawdę „gorące” 😊😊😊)
Ale wróćmy do babki, która jest wyśmienita.
Składniki:
2 szklanki mąki
½ szklanki cukru
200 g masła
4 jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki rumu
1 łyżka letniej wody
Cukier puder do posypania
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.
Masło roztapiam i odstawiam do przestygnięcia. Białka ubijam. Żółtka ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i 1 łyżką letniej wody na puszystą masę. Dodaję rum do masy. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję na zmianę z roztopionym masłem do żółtek. Całość dokładnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Dodaję ubite białka do masy i delikatnie mieszam łopatką.
Do pieczenia wykorzystałam foremkę na babę o średnicy 22 cm (szersza część). Foremkę smaruję tłuszczem, babkę wlewam do foremki, ciasto wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut (do suchego patyczka).
Wyłączam piekarnik i pozostawiam babkę jeszcze na 10 minut w otwartym piekarniku.
Następnie wyciągam i odstawiam do wystygnięcia.
Na koniec wyciągam babkę z foremki, odwracam i posypuję cukrem pudrem.
Smacznego 😊