babka posypana cukrem pudrem na zielonym tle
Babki i babeczki,  Ciasta,  Wielkanoc

Babka o smaku rumowym

Babka o smaku rumowym jest świetną propozycją na Wielkanoc, kiedy to królują baby i mazurki.

Babka jest mięciutka, wilgotna i ma delikatnie wyczuwalny smak rumu. Przepis pochodzi ze starych wycinków mamy z gazety o rewelacyjnym tytule „Życie na gorąco” (zapewniam Was, że na odwrotach przepisów niektóre artykuły są naprawdę „gorące” 😊😊😊)

Ale wróćmy do babki, która jest wyśmienita.

Składniki:

2 szklanki mąki

½ szklanki cukru

200 g masła

4 jajka

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki rumu

1 łyżka letniej wody

Cukier puder do posypania

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.

Masło roztapiam i odstawiam do przestygnięcia. Białka ubijam. Żółtka ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i 1 łyżką letniej wody na puszystą masę. Dodaję rum do masy. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję na zmianę z roztopionym masłem do żółtek. Całość dokładnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Dodaję ubite białka do masy i delikatnie mieszam łopatką.

Do pieczenia wykorzystałam foremkę na babę o średnicy 22 cm (szersza część). Foremkę smaruję tłuszczem, babkę wlewam do foremki, ciasto wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut (do suchego patyczka).

Wyłączam piekarnik i pozostawiam babkę jeszcze na 10 minut w otwartym piekarniku.

Następnie wyciągam i odstawiam do wystygnięcia.

Na koniec wyciągam babkę z foremki, odwracam i posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 😊

babka posypana cukrem pudrem na zielonej serwecie
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *