Muffinki budyniowe
Chyba każdy lubi muffinki, bo są pyszne, dają wiele możliwości smakowych i można je szybko przygotować. Tak samo jest z muffinkami budyniowymi – 15 minut i można wstawiać do pieca 😊
Składniki suche:
1 ¾ szklanki mąki tortowej
1 budyń waniliowy
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
1 łyżka kakao
Składniki mokre:
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 jajka
¾ szklanki oleju
Ulubione owoce
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki suche (oprócz kakao) mieszam w jednej misce, a składniki mokre w drugiej misce. Składniki mokre dodaję do składników suchych i mieszam do połączenia (nie za długo, ciasto nie musi mieć jednolitej konsystencji).
Foremkę muffinkową (12 sztuk) wykładam papilotkami i w każdej umieszczam 1 łyżkę ciasta i po 3 wiśnie, 1 śliwce, 1 truskawce, itp.
Do pozostałego ciasta dodaję kakao, mieszam i wykładam po 1 łyżce na owoce.
Muffinki budyniowe piekę w 180 stopniach przez 20-25 minut. Smacznego 😊
2 komentarze
Marcin
Super przepisik właśnie zrobiłem tylko z budyniem czekoladowym bo akurat taki miałem 🙂
Karolina
Bardzo mnie to cieszy, też bardzo je lubię. Są fajnie delikatne i odpowiednio wilgotne 🙂 Smacznego zajadania 😉