Sernik z białą czekoladą
Przepyszne ciasto i doskonała książka – kocham ten duet. Sernik z białą czekoladą idealnie skomponował mi się z najnowszą książką Jakuba Małeckiego „Saturnin”.
Kto jeszcze nie czytał, musi koniecznie nadrobić 😊 Ale najpierw skoczcie na chwilę do kuchni, żeby przygotować przepyszny sernik z białą czekoladą😊
Składniki na spód:
100 g masła
180-200 g kakaowych herbatników
Masło rozpuszczam, ciastka kruszę lub mielę i mieszam z masłem. Spód wykładam do tortownicy 20-22 cm (tortownicę możecie wyłożyć papierem do pieczenia, ale nie jest to konieczne 😊 ), rozprowadzam równomiernie i wstawiam do lodówki.
Składniki na masę serową:
800 g twarogu (może być z wiaderka)
3 jajka
1/3 szklanki cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
200 g białej czekolady
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do wystygnięcia.
Twaróg mielę (twaróg z wiaderka jest gotowy do użycia 😊 ). Jajka ucieram z cukrem, zmniejszam obroty miksera do minimum, dodaję twaróg, śmietanę, a na koniec stopioną czekoladę i mieszam.
Masę serową wylewam na spód ciasteczkowy i ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 65 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam sernik w zamkniętym piekarniku na kolejne 10 minut.
Sernik najlepszy jest kolejnego dnia.
Do tego „Saturnin” i smacznego 😊