Sernik z białą czekoladą
Ciasta,  Ciasto do książki,  Serniki

Sernik z białą czekoladą

Przepyszne ciasto i doskonała książka – kocham ten duet. Sernik z białą czekoladą idealnie skomponował mi się z najnowszą książką Jakuba Małeckiego „Saturnin”.

Kto jeszcze nie czytał, musi koniecznie nadrobić 😊 Ale najpierw skoczcie na chwilę do kuchni, żeby przygotować przepyszny sernik z białą czekoladą😊

Składniki na spód:

100 g masła

180-200 g kakaowych herbatników

Masło rozpuszczam, ciastka kruszę lub mielę i mieszam z masłem. Spód wykładam do tortownicy 20-22 cm (tortownicę możecie wyłożyć papierem do pieczenia, ale nie jest to konieczne 😊 ), rozprowadzam równomiernie i wstawiam do lodówki.

Składniki na masę serową:

800 g twarogu (może być z wiaderka)

3 jajka

1/3 szklanki cukru

3 łyżki kwaśnej śmietany

200 g białej czekolady

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do wystygnięcia.

Twaróg mielę (twaróg z wiaderka jest gotowy do użycia 😊 ). Jajka ucieram z cukrem, zmniejszam obroty miksera do minimum, dodaję twaróg, śmietanę, a na koniec stopioną czekoladę i mieszam.

Masę serową wylewam na spód ciasteczkowy i ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 65 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam sernik w zamkniętym piekarniku na kolejne 10 minut.

Sernik najlepszy jest kolejnego dnia.

Do tego „Saturnin” i smacznego 😊

Sernik z białą czekoladą
Sernik z białą czekoladą
Sernik z białą czekoladą

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *