Tort czekoladowy z żelką pomarańczową
Ciasta,  Torty

Tort czekoladowy z żelką pomarańczową

Ten tort czekoladowy z żelką pomarańczową przygotowałam na urodziny mężczyzny. Stąd ciemniejsze kolory, bo miały być kwiatki, ale trochę bardziej „męskie” 😉 Czy się udało? Zobaczcie.

Tort ma 3 warstwy kremu. Od dołu: krem czekoladowy z żelką pomarańczową, krem czekoladowy i krem waniliowy z żelką pomarańczową.

Uwaga szklanka 200 ml

Składniki na dwa biszkopty o średnicy 21 cm:

8 jajek

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki

4 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki podzieliłam na pół i upiekłam dwa biszkopty, każdy z 4 jajek.

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie zmniejszam obroty o połowę, dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając.

Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.

Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka.

Drugi biszkopt piekę dokładnie w ten sam sposób (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił).

Każdy biszkopt przekroiłam na pół.

Do nasączenia tortu:

1 ½ szklanki letniej wody

1 cytryna (wyciśnięty sok)

Składniki na dwie żelki pomarańczowe o średnicy 18 cm:

1 kg pomarańczy

Skórka otarta z 2 pomarańczy

3 łyżki miodu

5 łyżeczek żelatyny

Składniki dzielę na pół i przygotowuję dwie żelki.

Żelatynę zalewam ¼ szklanki zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. Pomarańcze wyciskam razem z miąższem, ale wyjmuję białe skórki. Sok z miąższem delikatnie podgrzewam w rondelku, dodaję miód. Do żelatyny dolewam trochę gorącej wody i mieszam do rozpuszczenia. Następnie dodaję trochę podgrzanego soku i mieszam. Żelatynę wlewam do pozostałego soku, mieszam i wylewam do naczynia o średnicy 18 cm. Odstawiam do zastygnięcia, najlepiej do lodówki na kilka godzin.

Czynności powtarzam dla drugiej żelki.

Składniki na krem czekoladowy pod żelkę nr 1:

200 ml śmietanki 30%

120 g czekolady ciemnej

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam.

Składniki na krem czekoladowy:

270 ml śmietanki 30%

150 g czekolady ciemnej

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam.

Składniki na krem waniliowy pod żelkę nr 2:

200 ml śmietanki 30%

120 g mascarpone

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka wanilii

Zimną śmietankę ubijam, dodaję mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i najpierw delikatnie, a później trochę szybciej miksuję do uzyskania kremu.

Teraz mogę złożyć tort

Pierwszy blat nasączam, wykładam 1/3 kremu czekoladowego pod żelkę nr 1, kładę żelkę i na nią resztę kremu czekoladowego. Przykrywam drugim blatem.

Blat nr 2 nasączam i wykładam na niego krem czekoladowy, a na krem trzeci blat.

Blat nr 3 nasączam i wykładam 1/3 kremu waniliowego pod żelkę nr 2, na krem żelkę i na nią resztę kremu waniliowego. Całość przykrywam 4 blatem, który również nasączam.

Tort wstawiam do lodówki na kilka godzin.

Tynk i kwiaty wykonałam z kremu maślanego (z 900g masła). Po przepis odsyłam Was do Akademii Tortu.

Tort czekoladowy z żelką pomarańczową gotowy. Smacznego 😊  

Tort czekoladowy z żelką pomarańczową

Tort czekoladowy z żelką pomarańczową

Tort czekoladowy z żelką pomarańczową
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.