Tort czekoladowy z żelką pomarańczową
Ten tort czekoladowy z żelką pomarańczową przygotowałam na urodziny mężczyzny. Stąd ciemniejsze kolory, bo miały być kwiatki, ale trochę bardziej „męskie” 😉 Czy się udało? Zobaczcie.
Tort ma 3 warstwy kremu. Od dołu: krem czekoladowy z żelką pomarańczową, krem czekoladowy i krem waniliowy z żelką pomarańczową.
Uwaga szklanka 200 ml
Składniki na dwa biszkopty o średnicy 21 cm:
8 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki podzieliłam na pół i upiekłam dwa biszkopty, każdy z 4 jajek.
Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie zmniejszam obroty o połowę, dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając.
Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka.
Drugi biszkopt piekę dokładnie w ten sam sposób (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił).
Każdy biszkopt przekroiłam na pół.
Do nasączenia tortu:
1 ½ szklanki letniej wody
1 cytryna (wyciśnięty sok)
Składniki na dwie żelki pomarańczowe o średnicy 18 cm:
1 kg pomarańczy
Skórka otarta z 2 pomarańczy
3 łyżki miodu
5 łyżeczek żelatyny
Składniki dzielę na pół i przygotowuję dwie żelki.
Żelatynę zalewam ¼ szklanki zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. Pomarańcze wyciskam razem z miąższem, ale wyjmuję białe skórki. Sok z miąższem delikatnie podgrzewam w rondelku, dodaję miód. Do żelatyny dolewam trochę gorącej wody i mieszam do rozpuszczenia. Następnie dodaję trochę podgrzanego soku i mieszam. Żelatynę wlewam do pozostałego soku, mieszam i wylewam do naczynia o średnicy 18 cm. Odstawiam do zastygnięcia, najlepiej do lodówki na kilka godzin.
Czynności powtarzam dla drugiej żelki.
Składniki na krem czekoladowy pod żelkę nr 1:
200 ml śmietanki 30%
120 g czekolady ciemnej
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam.
Składniki na krem czekoladowy:
270 ml śmietanki 30%
150 g czekolady ciemnej
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam.
Składniki na krem waniliowy pod żelkę nr 2:
200 ml śmietanki 30%
120 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka wanilii
Zimną śmietankę ubijam, dodaję mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i najpierw delikatnie, a później trochę szybciej miksuję do uzyskania kremu.
Teraz mogę złożyć tort
Pierwszy blat nasączam, wykładam 1/3 kremu czekoladowego pod żelkę nr 1, kładę żelkę i na nią resztę kremu czekoladowego. Przykrywam drugim blatem.
Blat nr 2 nasączam i wykładam na niego krem czekoladowy, a na krem trzeci blat.
Blat nr 3 nasączam i wykładam 1/3 kremu waniliowego pod żelkę nr 2, na krem żelkę i na nią resztę kremu waniliowego. Całość przykrywam 4 blatem, który również nasączam.
Tort wstawiam do lodówki na kilka godzin.
Tynk i kwiaty wykonałam z kremu maślanego (z 900g masła). Po przepis odsyłam Was do Akademii Tortu.
Tort czekoladowy z żelką pomarańczową gotowy. Smacznego 😊