Babki i babeczki,  Ciasta,  Karnawał,  W 30 minut

Muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe powstały na bazie ciasta maślankowego/jogurtowego, które w naszym domu jest ciastem “dyżurnym”. Jest nadzwyczaj proste i szybkie i stanowi doskonałe rozwiązanie w przypadku niespodziewanych gości.

Przepis na ciasto maślane/jogurtowe znajdziecie na blogu, a dzisiaj proponuję przepis na super łatwe, super szybkie i rewelacyjnie smaczne muffinki.

Składniki na ok. 12 babeczek:

1 3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1 szklanka jogurtu naturalnego

2 jajka

3/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

1 tabliczka czekolady

100 g owoców (mogą być mrożone)

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao) mieszamy w jednej misce.

Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszamy w drugiej misce.

Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie.

Czekoladę kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta, mieszamy.

Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy łyżkę ciasta. Dodajemy ulubione owoce (np. 3 wiśnie, 1 truskawkę, 1 śliwkę) i następnie kładziemy na to kolejną łyżkę ciasta.

Muffinki czekoladowe pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Smacznego 🙂

Muffinki czekoladowe
Muffinki czekoladowe
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 4

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *