Muffinki czekoladowe
Muffinki czekoladowe powstały na bazie ciasta maślankowego/jogurtowego, które w naszym domu jest ciastem „dyżurnym”. Jest nadzwyczaj proste i szybkie i stanowi doskonałe rozwiązanie w przypadku niespodziewanych gości.
Przepis na ciasto maślane/jogurtowe znajdziecie na blogu, a dzisiaj proponuję przepis na super łatwe, super szybkie i rewelacyjnie smaczne muffinki.
Składniki na ok. 12 babeczek:
1 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 jajka
3/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
1 tabliczka czekolady
100 g owoców (mogą być mrożone)
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao) mieszamy w jednej misce.
Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszamy w drugiej misce.
Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie.
Czekoladę kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta, mieszamy.
Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy łyżkę ciasta. Dodajemy ulubione owoce (np. 3 wiśnie, 1 truskawkę, 1 śliwkę) i następnie kładziemy na to kolejną łyżkę ciasta.
Muffinki czekoladowe pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Agata
Ulubione babeczki mojego synka – jeszcze raz dziękujemy za wspaniały przepis!
Karolina
Bardzo proszę 🙂 Polecam się oczywiście 🙂
Justyna
Witam, czy owoce trzeba wcześniej rozmrozić?
Karolina
🙂 Dzień dobry, nie, nie ma takiej potrzeby 🙂 Przeważnie daję zamrożone 🙂 Pozdrawiam 🙂