Sernik z ciastem czekoladowym
Sernik z ciastem czekoladowym pojawiał się na stole właściwie tylko w święta, dwa razy do roku. Jak podają źródła – czyli mama – inspiracją był przepis z książki „Obiady u Kowalskich”. Przepis przeżył kilka zmian w wirze historii rodzinnej 🙂
Połączenie sera z czekoladowym ciastem jest po prostu rewelacyjne 🙂
Sernik jest najlepszy po całkowitym wystygnięciu, ale kto by tyle wytrzymał? Pierwszy kawałek zjadam chwilę po wyciągnięciu z pieca. Spróbujcie sami.
Składniki na czekoladowe ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
200 g masła
Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatam ciasto. Ciasto może mieć konsystencję mokrego piasku.
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu (może być z wiaderka)
6 jajek
3 białka pozostałe z ciasta
1 szklanka cukru
15 dag masła
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (40g)
cukier waniliowy
ulubione bakalie
Przygotowanie:
Masło ucieram z cukrem, dodaję stopniowo żółtka i po łyżce zmielony twaróg. Następnie wsypuję proszek budyniowy i cukier waniliowy. Wszystkie białka ubijam i dodaję razem z bakaliami do masy serowej. Całość najlepiej wymieszać łopatką.
2/3 czekoladowego ciasta wykładam na blaszce (25 cm x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylewam masę serową i posypuję pozostałym ciastem.
Sernik z ciastem czekoladowym piekę w temperaturze 170 stopni przez 60 minut.
Kiedy sernik jest gotowy, uchylam piekarnik, żeby ciasto mogło „się przyzwyczaić” do chłodnego powietrza.
A teraz spróbujcie poczekać, aż ostygnie 🙂
Sernik z ciastem czekoladowym gotowy. Smacznego:)