Boże Narodzenie,  Ciasta,  Serniki

Sernik z ciastem czekoladowym

Sernik z ciastem czekoladowym pojawiał się na stole właściwie tylko w święta, dwa razy do roku. Jak podają źródła – czyli mama – inspiracją był przepis z książki “Obiady u Kowalskich”. Przepis przeżył kilka zmian w wirze historii rodzinnej 🙂

Połączenie sera z czekoladowym ciastem jest po prostu rewelacyjne 🙂

Sernik jest najlepszy po całkowitym wystygnięciu, ale kto by tyle wytrzymał? 🙂 Podkradaliśmy w tajemnicy przed mamą małe kawałki, wkładaliśmy od razu do buzi i przyjmowaliśmy miny niewiniątek 🙂

Dzisiaj też tak robię – pierwszy kawałek zjadam chwilę po wyciągnięciu z pieca. Spróbujcie sami.

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

3 żółtka

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

200 g masła

Z podanych składników zagniatam ciasto konsystencji mokrego piasku, nie lepię kulki.

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu (może być z wiaderka)

6 jajek

3 białka pozostałe z ciasta

1 szklanka cukru

15 dag masła

2 łyżki kaszy manny

cukier waniliowy

bakalie

Masło ucieram z cukrem, dodaję stopniowo żółtka i po łyżce zmielony twaróg. Następnie wsypuję kaszę manną i cukier waniliowy. Wszystkie białka ubijam i dodaję razem z bakaliami do masy serowej. Całość najlepiej wymieszać łopatką.

2/3 czekoladowego ciasta wykładam na blaszce (25 cm x 40 cm)wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylewam masę serową i posypuję pozostałym ciastem.

Sernik piekę w temperaturze 170 stopni przez 60 minut.

Kiedy sernik jest gotowy, uchylam piekarnik, żeby ciasto mogło “się przyzwyczaić”.

A teraz spróbujcie poczekać, aż ostygnie 🙂

Smacznego:)

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *