
Sernik z ciastem czekoladowym
Sernik z ciastem czekoladowym pojawiał się na stole właściwie tylko w święta, dwa razy do roku. Jak podają źródła – czyli mama – inspiracją był przepis z książki „Obiady u Kowalskich”. Przepis przeżył kilka zmian w wirze historii rodzinnej 🙂
Połączenie sera z czekoladowym ciastem jest po prostu rewelacyjne 🙂
Sernik jest najlepszy po całkowitym wystygnięciu, ale kto by tyle wytrzymał? 🙂 Podkradaliśmy w tajemnicy przed mamą małe kawałki, wkładaliśmy od razu do buzi i przyjmowaliśmy miny niewiniątek 🙂
Dzisiaj też tak robię – pierwszy kawałek zjadam chwilę po wyciągnięciu z pieca. Spróbujcie sami.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
200 g masła
Z podanych składników zagniatam ciasto konsystencji mokrego piasku, nie lepię kulki.
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu (może być z wiaderka)
6 jajek
3 białka pozostałe z ciasta
1 szklanka cukru
15 dag masła
2 łyżki kaszy manny
cukier waniliowy
bakalie
Masło ucieram z cukrem, dodaję stopniowo żółtka i po łyżce zmielony twaróg. Następnie wsypuję kaszę manną i cukier waniliowy. Wszystkie białka ubijam i dodaję razem z bakaliami do masy serowej. Całość najlepiej wymieszać łopatką.
2/3 czekoladowego ciasta wykładam na blaszce (25 cm x 40 cm)wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylewam masę serową i posypuję pozostałym ciastem.
Sernik z ciastem czekoladowym piekę w temperaturze 170 stopni przez 60 minut.
Kiedy sernik jest gotowy, uchylam piekarnik, żeby ciasto mogło „się przyzwyczaić” do chłodnego powietrza.
A teraz spróbujcie poczekać, aż ostygnie 🙂
Smacznego:)



Miodownik

Muffinki czekoladowe
Zobacz również

Serowe serduszka
6 lutego, 2019
Tort kostka
21 lipca, 2020