Boże Narodzenie,  Ciasta,  Serniki

Sernik z ciastem czekoladowym

Sernik z ciastem czekoladowym pojawiał się na stole właściwie tylko w święta, dwa razy do roku. Jak podają źródła – czyli mama – inspiracją był przepis z książki „Obiady u Kowalskich”. Przepis przeżył kilka zmian w wirze historii rodzinnej 🙂


Połączenie sera z czekoladowym ciastem jest po prostu rewelacyjne 🙂

Sernik jest najlepszy po całkowitym wystygnięciu, ale kto by tyle wytrzymał? Pierwszy kawałek zjadam chwilę po wyciągnięciu z pieca. Spróbujcie sami.

Składniki na czekoladowe ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru pudru

3 żółtka

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

200 g masła

Przygotowanie:

Z podanych składników zagniatam ciasto. Ciasto może mieć konsystencję mokrego piasku.

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu (może być z wiaderka)

6 jajek

3 białka pozostałe z ciasta

1 szklanka cukru

15 dag masła

1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (40g)

cukier waniliowy

ulubione bakalie

Przygotowanie:

Masło ucieram z cukrem, dodaję stopniowo żółtka i po łyżce zmielony twaróg. Następnie wsypuję proszek budyniowy i cukier waniliowy. Wszystkie białka ubijam i dodaję razem z bakaliami do masy serowej. Całość najlepiej wymieszać łopatką.

2/3 czekoladowego ciasta wykładam na blaszce (25 cm x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylewam masę serową i posypuję pozostałym ciastem.

Sernik z ciastem czekoladowym piekę w temperaturze 170 stopni przez 60 minut.

Kiedy sernik jest gotowy, uchylam piekarnik, żeby ciasto mogło „się przyzwyczaić” do chłodnego powietrza.

A teraz spróbujcie poczekać, aż ostygnie 🙂

Sernik z ciastem czekoladowym gotowy. Smacznego:)

Sernik z ciastem czekoladowym

Sernik z ciastem czekoladowym
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here