Orzechowa krówka
Orzechowa krówka to ciasto, które zrobicie w 15 minut, no może 20 😀
Bez pieczenia, bez problemów, bez nadmiernego nakładu pracy i czasu.
Składniki na blaszkę 20x24cm:
32 ciastka petite beurre (u mnie 16 tych grubych i 16 zwykłych)
32 ciastka petite beurre kakaowe
600 ml śmietanki 30%
500 g mascarpone
460 g (puszka) kajmaku lub masy krówkowej
5 łyżek mleka skondensowanego słodzonego
7 łyżek masła orzechowego crunchy /może być też bez kawałków orzeszków/
2 łyżeczki żelatyny
250 g dżemu z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Żelatynę zalewam zimną wodą, mieszam i odstawiam do napęcznienia. Następnie żelatynę dzielę na dwie części i każdą zalewam w kubeczku gorącą wodą i mieszam do całkowitego rozpuszczenia.
Śmietanę ubijam, następnie dodaję do niej mascarpone i ubijam, aż krem zrobi się jednolity i gęsty.
Krem dzielę na dwie części. Do jednej części dodaję mleko skondensowane, masło orzechowe i miksuję do połączenia składników.
Do jednej połowy żelatyny dodaję łyżkę kremu orzechowego, mieszam i całość dodaję do kremu orzechowego. Krótko miksuję.
Do drugiej części kremu śmietankowego dodaję 320 g kajmaku (połowę puszki) i całość miksuję do połączenia składników. Do drugiej połowy żelatyny dodaję 1 łyżkę kremu kajmakowego, mieszam i całość dodaję do kremu kajmakowego. Krótko miksuję.
Teraz mogę przystąpić do złożenia ciasta.
Skorzystałam z rantu i ułożyłam pierwszą warstwę białych ciastek w proporcji 4 x 4 (u mnie dolna warstwa to te grube ciasteczka, które później łatwiej odchodzą od blaszki, ale możecie użyć też zwykłych ciasteczek.
Na ciasteczka wykładam krem orzechowy, który przykrywam ciasteczkami kakaowymi (16 sztuk). Ciasteczka kakaowe smaruję dżemem, a dżem przykrywam ponownie ciasteczkami kakaowymi (16 sztuk).
Na kakaowe ciasteczka wykładam krem kajmakowy i na górę ciasteczka jasne.
Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin.
Następnie przygotowuję polewę.
Składniki na polewę:
230 g kajmaku (połowa puszki)
6 garści orzechów uprażonych na patelni.
Przygotowanie:
Kajmak podgrzewam w rondelku, aż nabierze miękkiej i jednolitej konsystencji. Tak przygotowany kajmak wykładam na ciasto i rozprowadzam równomiernie. Wierzch posypuję orzeszkami i ponownie wstawiam ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.
(Nie zawsze mamy w domu rant do ciast lub blaszkę idealnie odpowiadającą rozmiarowi 4×4 ciasteczka. Jeśli blaszka będzie troszkę większa, dołóżcie po prostu ciasteczek. Ciasto będzie wtedy troszeczkę niższe, ale przy tej wysokości nie zrobi to różnicy. Pamiętajcie też, aby uwzględnić ewentualnie dokładane ciasteczka w potrzebnych składnikach 🙂
Orzechowa krówka gotowa. Smacznego 🙂