Kokosanki
Ciasta,  Ciastka,  Karnawał,  W 30 minut

Kokosanki

Kokosanki to nieodłączny towarzysz dzieciństwa. Takie pachnące, takie smaczne i takie na jeden kęs 🙂

Idealne na urodzinowe przyjęcie, na niedzielne popołudnie, albo na podjadanie na co dzień.

Tym razem proponuję kokosanki w wersji z czekoladową polewą, która sprawia, że trudno się im oprzeć.

Przepis jest szybki, więc nie będziesz spędzać dużo czasu w kuchni 🙂

Do przygotowania około 30 kokosanek potrzebujemy:

20 dag wiórków kokosowych

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

12 dag masła

5 łyżek cukru

1 jajko

1,5 tabliczki czekolady

Masło i cukier ucieram na jednolitą, puszystą masę, następnie dodaję jajko i dalej ucieram.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w osobnej misce i dodaję do masy, mieszam. Następnie do masy dodaję wiórki kokosowe i mieszam całość łyżką.

Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Z masy kokosowej formuję niewielkie ciasteczka (nie muszą być regularne, można je nakładać też łyżką) i układam na blaszce.

Kokosanki piekę w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.

Czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej, czekam chwilkę, aż przestygnie.

Kokosanki maczam jedną stroną w czekoladzie i układam na kratce lub papierze do pieczenia. Czekam aż czekolada zastygnie i kokosanki gotowe 🙂

Smacznego 🙂

Kokosanki
Kokosanki
Kokosanki
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *