Kokosanki
Kokosanki to nieodłączny towarzysz dzieciństwa. Takie pachnące, takie smaczne i takie na jeden kęs 🙂
Idealne na urodzinowe przyjęcie, na niedzielne popołudnie, albo na podjadanie na co dzień.
Tym razem proponuję kokosanki w wersji z czekoladową polewą, która sprawia, że trudno się im oprzeć.
Przepis jest szybki, więc nie będziesz spędzać dużo czasu w kuchni 🙂
Do przygotowania około 30 kokosanek potrzebujemy:
20 dag wiórków kokosowych
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
12 dag masła
5 łyżek cukru
1 jajko
1,5 tabliczki czekolady
Masło i cukier ucieram na jednolitą, puszystą masę, następnie dodaję jajko i dalej ucieram.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w osobnej misce i dodaję do masy, mieszam. Następnie do masy dodaję wiórki kokosowe i mieszam całość łyżką.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Z masy kokosowej formuję niewielkie ciasteczka (nie muszą być regularne, można je nakładać też łyżką) i układam na blaszce.
Kokosanki piekę w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.
Czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej, czekam chwilkę, aż przestygnie.
Kokosanki maczam jedną stroną w czekoladzie i układam na kratce lub papierze do pieczenia. Czekam aż czekolada zastygnie i kokosanki gotowe 🙂
Smacznego 🙂
2 komentarze
Szpileczkiibabeczki
Nie robiłam nigdy kokosanek muszę spróbować 😀
Karolina
🙂 Polecam, a tak w tajemnicy powiem, że mi nawet bardziej smakują kokosanki z kleksem 😉 Pozdrawiam 🙂