Kolorowa babka kisielowa
Babki i babeczki,  Ciasta,  W 30 minut

Kolorowa babka kisielowa

Tym razem kolorowo i radośnie. Kolorowa babka kisielowa to przepis „odkopany” ze starego zeszytu. Babka świetnie się prezentuje, jest smaczna i szybka. Fajny efekt w krótkim czasie – jak dla mnie bomba 😊

Składniki:

125 g masła

4 jajka

2/3 szklanki cukru

2 szklanki mąki

3 kisiele różnego koloru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 szklanka mleka

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml

Masło ucieram bardzo dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masło się uciera, mieszam w misce mąkę z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielam od białek i białka ubijam na sztywną pianę.

Do utartego masła dodaję po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodaję na zmianę mąkę z proszkiem i mleko.

Ciasto wlewam po równo do 3 miseczek i do każdej miseczki dodaję kisiel innego koloru. Dokładnie mieszam, najlepiej rózgą do ciasta, żeby nie powstały grudki. Na koniec rozdzielam pianę do 3 miseczek i delikatnie mieszam.

Blaszkę (15 cm x 30 cm) wykładam papierem do pieczenia (możecie też posmarować masłem i posypać mąką lub kaszką manną). Wylewam do blaszki pierwszy kolor i rozprowadzam po całej blaszce. Następnie na środku przez całą długość blaszki wylewam drugi i w ten sam sposób trzeci kolor ciasta (zdjęcie na końcu 🙂 ).

Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę 40-45 minut do suchego patyczka.

Kiedy babka przestygnie posypuję ją cukrem pudrem.

Smacznego 😊

Kolorowa babka kisielowa
Kolorowa babka kisielowa
Kolorowa babka kisielowa
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *