Kolorowa babka kisielowa
Tym razem kolorowo i radośnie. Kolorowa babka kisielowa to przepis „odkopany” ze starego zeszytu. Babka świetnie się prezentuje, jest smaczna i szybka. Fajny efekt w krótkim czasie – jak dla mnie bomba 😊
Składniki:
125 g masła
4 jajka
2/3 szklanki cukru
2 szklanki mąki
3 kisiele różnego koloru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka mleka
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
Masło ucieram bardzo dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masło się uciera, mieszam w misce mąkę z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielam od białek i białka ubijam na sztywną pianę.
Do utartego masła dodaję po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodaję na zmianę mąkę z proszkiem i mleko.
Ciasto wlewam po równo do 3 miseczek i do każdej miseczki dodaję kisiel innego koloru. Dokładnie mieszam, najlepiej rózgą do ciasta, żeby nie powstały grudki. Na koniec rozdzielam pianę do 3 miseczek i delikatnie mieszam.
Blaszkę (15 cm x 30 cm) wykładam papierem do pieczenia (możecie też posmarować masłem i posypać mąką lub kaszką manną). Wylewam do blaszki pierwszy kolor i rozprowadzam po całej blaszce. Następnie na środku przez całą długość blaszki wylewam drugi i w ten sam sposób trzeci kolor ciasta (zdjęcie na końcu 🙂 ).
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę 40-45 minut do suchego patyczka.
Kiedy babka przestygnie posypuję ją cukrem pudrem.
Smacznego 😊
4 komentarze
Słodko Słodka
Pyszna babeczka,lubimy takie 🙂
Karolina
Dziękuję :):):) U nas też właśnie miłośnicy wilgotnych babeczek 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Wiola
Z jakiej firmy były kisiele??bo u mnie wg nie widać koloru w babce a zielonego nie mogłam znaleźć w żadnym sklepie 🙁
Karolina
Złapałam w sklepie pierwsze z brzegu, ale został mi jeden i właśnie spojrzałam. To jest jakaś firma MAMONE. Kupiłam w netto 🙂