trzy naleśniki na talerzu. W tle kubek kawy zbożowej
Bez pieczenia,  Ciasta,  W 30 minut

Naleśniki z domowymi powidłami i czekoladą

Naleśniki to prosta i niezwykle pyszna propozycja na śniadanie, deser, kolację, albo na każdą porę dnia 🙂 Pojawiają się w każdym domu i na każdym stole. Lubi je chyba każdy.

Najlepiej, wg mnie, smakują z kubkiem kawy zbożowej 🙂

Składniki:

2 szklanki mleka

1 szczypta soli

3 jajka

2 łyżki oleju

2 łyżeczki cukru albo ksylitolu

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 3/4 szklanki mąki

Dodatkowo:

1 czekolada mleczna

powidła śliwkowe

1/4 szklanki mleka

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.

Mleko, sól, olej, cukier, cukier waniliowy i jajka mieszam dokładnie w misce. Najlepiej rózgą, żeby wszystkie składniki dobrze się wymieszały.
Następnie dodaję stopniowo mąkę. Mieszam, aż mąka dobrze się połączy z ciastem, bez grudek.
Ciasto odstawiam na 15 minut, żeby “dojrzało”. Ciasto nabierze większej gęstości od mąki.

W tym czasie rozpuszczam czekoladę w 1/4 szklance mleka.
Na rozgrzaną patelnie wlewam chochelkę ciasta naleśnikowego i smażę z dwóch stron. Na usmażony naleśnik nakładam powidła śliwkowe (najlepsze oczywiście domowe).

Całość polewam czekoladą.
Smacznego 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *