Naleśniki z domowymi powidłami i czekoladą
Naleśniki to prosta i niezwykle pyszna propozycja na śniadanie, deser, kolację, albo na każdą porę dnia 🙂 Pojawiają się w każdym domu i na każdym stole. Lubi je chyba każdy.
Najlepiej, wg mnie, smakują z kubkiem kawy zbożowej 🙂
Składniki:
2 szklanki mleka
1 szczypta soli
3 jajka
2 łyżki oleju
2 łyżeczki cukru albo ksylitolu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 3/4 szklanki mąki
Dodatkowo:
1 czekolada mleczna
powidła śliwkowe
1/4 szklanki mleka
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.
Mleko, sól, olej, cukier, cukier waniliowy i jajka mieszam dokładnie w misce. Najlepiej rózgą, żeby wszystkie składniki dobrze się wymieszały.
Następnie dodaję stopniowo mąkę. Mieszam, aż mąka dobrze się połączy z ciastem, bez grudek.
Ciasto odstawiam na 15 minut, żeby „dojrzało”. Ciasto nabierze większej gęstości od mąki.
W tym czasie rozpuszczam czekoladę w 1/4 szklance mleka.
Na rozgrzaną patelnie wlewam chochelkę ciasta naleśnikowego i smażę z dwóch stron. Na usmażony naleśnik nakładam powidła śliwkowe (najlepsze oczywiście domowe).
Całość polewam czekoladą.
Smacznego 🙂