Ciasto baskijskie
Pyszne i łatwe ciasto baskijskie nie zajmie wiele czasu. Ciasto w oryginale jest bardzo słodkie, ale u mnie znajdziesz wersję „odchudzoną”.
Zatem wyruszamy do Hiszpanii po trochę słodyczy 😊
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
3 jajka
2 ½ łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki rumu
Skórka otarta z cytryny
250 g masła
Dodatkowo:
220 g konfitury jeżynowej (lub ulubionej 😉 )
Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam, możesz to zrobić również przy użyciu robota. Ciasto zagniatam w kulę i wkładam na 30 minut do lodówki.
Blaszkę (30×35 cm) wykładam papierem do pieczenia. Ciasto dzielę na dwie równe części.
Pierwszą część rozwałkowuję na wielkość blaszki, wkładam do blaszki, a następnie podpiekam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podpieczone ciasto smaruję konfiturą i przykrywam drugą połową ciasta rozwałkowaną do wielkości blaszki. Ciasto wstawiam ponownie na 15 minut do piekarnika i podpiekam.
W tym czasie przygotowuję krem:
125 ml mleka
2 łyżki cukru
2 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka rumu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mleko, cukier, żółtka, cukier waniliowy rum i mąkę ziemniaczaną umieszczam w pojemniku i dobrze roztrzepuję. Białka ubijam na bezę i dodaję do mleka, delikatnie mieszam łopatką. Wyciągam ciasto z piekarnika i wylewam na nie krem. Ponownie wstawiam do piekarnika i piekę 25-30 minut, aż góra się zarumieni na złoto.
Wystygnięte ciasto posypuję cukrem pudrem.
Ciasto baskijskie gotowe. Smacznego 😊
8 komentarzy
Kasia
Nigdy takiego nie robiłam, ale taką fit wersję chętnie kiedyś spróbuję. 🙂
Karolina
🙂 Polecam 🙂 Górna warstwa robi się fajną, delikatną pianką. Pyszniutko 🙂
Karol
Wyglada pysznie, warto wypróbować 😍
Karolina
Naprawdę warto 🙂 Polecam 🙂
Wędrówki po kuchni
przyznam, że nie słyszałam nigdy o takim cieście, a brzmi niezwykle smacznie i kusząco 🙂
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 Bardzo łatwe i w sumie można smak dopasować do swoich upodobań 🙂 Polecam 🙂
poradzimy24
Wygląda pysznie! Na pewno wypróbuję ten przepis 🙂
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 Polecam, bo łatwe i można się bawić smakami 🙂