Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym
Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym to można rzec kompozycja doskonała 🙂
Świetne smaki, mięciutkie ciasto, pyszny krem. Razem rewelacja.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto:
2 szklanki tartej marchewki (2 średnie marchewki)
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 ¾ szklanki mąki
1 płaska łyżka cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Jajka, cukier i cukier waniliowy dokładnie ubijam do uzyskania puszystej masy, następnie dodaję powoli marchewkę cały czas mieszając.
Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta, całość delikatnie miksuję do połączenia składników.
2/3 ciasta wykładam do tortownicy (u mnie średnica 21 cm) wyłożonej papierem, do 1/3 ciasta dodaję kakao i dokładnie mieszam. Kakaowe ciasto wykładam kleksami na białe ciasto, a następnie rozprowadzam patyczkiem tworząc „mazaje”.
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 40 minut do suchego patyczka.
Ciasto wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. Międzyczasie przygotowuję krem orzechowy.
Składniki na krem orzechowy:
300 g mascarpone
200 ml śmietanki 30%
5 łyżek słodzonego mleka skondensowanego
5 łyżek masła orzechowego (u mnie crunchy)
Przygotowanie:
Śmietankę ubijam, następnie dodaję do niej mascarpone i mleko skondensowane i ubijam całość, aż zrobi się kremowy i jednolity krem.
Do kremu śmietankowego dodaję masło orzechowe i delikatnie miksuję do połączenia składników.
Ciasto marchewkowe wyrównuję ścinając „górkę”. Następnie kroję ciasto na dwie połówki.
Na pierwszy blat wykładam ¾ kremu i przykrywam go drugim blatem. Na drugi blat wykładam ¼ kremu, delikatnie wyrównuję i górę dowolnie ozdabiam – u mnie to skrojone resztki ciasta i prażone na patelni orzeszki.
Ciasto wstawiam na kilka godzin do lodówki.
Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym gotowe. Smacznego 🙂