Pączki wegańskie
To propozycja dla wszystkich, którzy w Tłusty Czwartek nie chcą rezygnować z diety wegańskiej, ale chętnie przygarną pączka 😊
Składniki na około 12 pączków:
20 g drożdży
¼ szklanki cukru
½ szklanki mleka roślinnego (użyłam sojowego)
250 g mąki
1 szczypta soli
50 g KASI bez laktozy
4 łyżki musu jabłkowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki spirytusu lub wódki
Dodatkowo:
Olej (kokosowy lub rzepakowy)
Dżem
Cukier puder
Drożdże rozkruszam, zasypuję 1 łyżeczką cukru i niewielką ilością ciepłego mleka roślinnego. Odstawiam do wyrośnięcia na około 15 minut.
2/3 porcji mąki wsypuję do miski, dodaję sól, mus jabłkowy, cukier, cukier waniliowy, wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko i rozpuszczone masło. Ciasto mieszam, aż zrobi się gładkie, a następnie dodaję pozostałą mąkę i zagniatam.
Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut pod przykryciem, w ciepłym miejscu. Następnie na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 5 mm. Na połowie ciasta zaznaczam szklanką delikatnie kółka i w środek kładę po łyżeczce dżemu. Przykrywam drugą połową ciasta i wykrawam szklanką okręgi. Boczki dokładnie sklejam i pączki układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pączki odstawiam do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Następnie rozgrzewam tłuszcz (smażyłam na oleju kokosowym) do 180 stopni (jeśli nie możesz zmierzyć temperatury, wrzuć do nagrzanego tłuszczu kawałeczek ciasta, jeśli od razu wypłynie i zacznie się smażyć, tłuszcz jest gotowy).
Pączki przekładam delikatnie płaską łopatką do garnka z tłuszczem i smażę około 3 minut z każdej strony. Upieczone pączki odsączam na papierze kuchennym i kiedy przestygną, posypuję pudrem.
Smacznego 😊
12 komentarzy
Aneta
Proszę o informację czy zamiast musu jabłkowego mogę użyć na przykład octu jabłkowego lub balsamicznego?
Karolina
Nie próbowałam. Wiem, że ocet jabłkowy świetnie nadaje się do ciast i myślę, że warto spróbować. Ale myślę, że trzeba zmniejszyć ilość mąki. Tę 1/3 trzeba powoli dozować i obserwować ciasto, kiedy przestanie się lepić 🙂 Chyba też wypróbuję. Dzięki za pomysł 🙂
Eliza
ale pychota!
Karolina
🙂 Dziękuję 🙂 Polecam, bo nie różnią się od zwykłych 🙂
Helena
idealne!
Karolina
Dziękuję pięknie 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Agnieszka
jakie pyszności :))
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 Były pyszne . Polecam 🙂
Klaudia
ale to musi być smaczne 😀
Karolina
🙂 Potwierdzam, były super, a niektórzy nawet nie rozpoznali, że to wegańskie 🙂 🙂 🙂
Aneta
Kiedys nie do pomyślenia. Robię takie same pączki.
Karolina
To prawda 🙂 A dzisiaj niektórzy nawet nie mogą odróżnić zwykłych od wegańskich 🙂