Pączki wegańskie
Bez pieczenia,  Ciasta,  Drożdżowe,  Karnawał,  Vege

Pączki wegańskie

To propozycja dla wszystkich, którzy w Tłusty Czwartek nie chcą rezygnować z diety wegańskiej, ale chętnie przygarną pączka 😊

Składniki na około 12 pączków:

20 g drożdży

¼ szklanki cukru

½ szklanki mleka roślinnego (użyłam sojowego)

250 g mąki

1 szczypta soli

50 g KASI dla wegan

4 łyżki musu jabłkowego

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki spirytusu lub wódki

Dodatkowo:

Olej (kokosowy lub rzepakowy)

Dżem

Cukier puder

Drożdże rozkruszam, zasypuję 1 łyżeczką cukru i niewielką ilością ciepłego mleka roślinnego. Odstawiam do wyrośnięcia na około 15 minut.

2/3 porcji mąki wsypuję do miski, dodaję sól, mus jabłkowy, cukier, cukier waniliowy, wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko i rozpuszczone masło. Ciasto mieszam, aż zrobi się gładkie, a następnie dodaję pozostałą mąkę i zagniatam.

Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut pod przykryciem, w ciepłym miejscu. Następnie na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 5 mm. Na połowie ciasta zaznaczam szklanką delikatnie kółka i w środek kładę po łyżeczce dżemu. Przykrywam drugą połową ciasta i wykrawam szklanką okręgi. Boczki dokładnie sklejam i pączki układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pączki odstawiam do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Następnie rozgrzewam tłuszcz (smażyłam na oleju kokosowym) do 180 stopni (jeśli nie możesz zmierzyć temperatury, wrzuć do nagrzanego tłuszczu kawałeczek ciasta, jeśli od razu wypłynie i zacznie się smażyć, tłuszcz jest gotowy).

Pączki przekładam delikatnie płaską łopatką do garnka z tłuszczem i smażę około 3 minut z każdej strony. Upieczone pączki odsączam na papierze kuchennym i kiedy przestygną, posypuję pudrem.

Smacznego 😊

Pączki wegańskie
Pączki wegańskie
Pączki wegańskie
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarzy 12

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *