Drożdżowe precle z nutą papryki
Powiem krótko – są wyśmienite 😊 Drożdżowe precle z nutą papryki i imbiru – lekko zaskakujące połączenie, ale to naprawdę doskonały karnawałowy przysmak.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na około 15 sztuk:
3 szklanki mąki
30 g drożdży
2 łyżki cukru
¾ szklanki letniego mleka
40 g masła
1 jajko
1 szczypta soli
Skórka otarta z ½ cytryny
1 szczypta ostrej papryki
1 szczypta imbiru
Olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
Rozdrobnione drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki zalewam 1 łyżką letniego mleka, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut pod przykryciem. Masło roztapiam. Do masła dodaję jajko, sól, pozostały cukier, skórkę z cytryny, paprykę i imbir. Mieszam, aż powstanie jednolita masa. Mąkę wsypuję do miski, dodaję przygotowany rozczyn z drożdży, mleko i masło z jajkiem i przyprawami. Całość wyrabiam na jednolite ciasto, które odstawiam następnie do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielę na niewielkie kawałki wielkości piłki golfowej i rozwałkowuję rękoma na wałeczki długości około 35 cm (ręce można oprószyć mąką, żeby wałeczki się nie kleiły). Wałeczki zwijam tak, aby powstały precelki (łapię za dwa końce, które krzyżuję dwa razy i układam na okrągłej części precelka 😊 ).
Gotowe precle zostawiam na 20 minut do wyrośnięcia na posypanej mąką stolnicy lub blaszce.
Następnie rozgrzewam tłuszcz (około 4 cm) w szerokim garnku i wkładam po 2-3 precelki (jeszcze urosną, więc potrzebują trochę miejsca). Precle muszą swobodnie pływać. Precle smażę z obydwu stron, aż się zarumienią. Odsączam następnie na papierze papierowym, a kiedy wystygną posypuję cukrem pudrem.
Drożdżowe precle z nutą papryki gotowe. Smacznego 😊
4 komentarze
Słodko Słodka
Mój synek uwielbia precle,będę musiała mu kiedyś zrobić Twoją wersje 🙂
Karolina
🙂 Polecam. Są bardzo smaczne 🙂 Przesyłam pozdrowienia 🙂