Omlet ziołowy
Omlet ziołowy z parmezanem to taka wersja, gdzie najpierw smażymy omlet na patelni, a później zapiekamy chwilę w piekarniku.
Zaprezentuję Wam dwie wersje. W jednej jajka ubijane są w całości, a w drugiej osobno białka. Z pewnością nie będziecie mieli problemu z rozpoznaniem, która jest która 😊 Wersja z ubitym osobno białkiem jest bardziej puszysta i trudniejsza do przewrócenia na patelni, ale moim zdaniem warto.
Składniki:
3 jajka
3 łyżki śmietanki 12%
¼ łyżeczki suszonej pietruszki
¼ łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżka siekanego szczypiorku lub cebulki
1 szczypta soli i pieprzu
1 ½ łyżki tartego parmezanu
Dodatkowo:
1 łyżka masła do smażenia (jeśli Twoja patelnia smaży bez tłuszczu, możesz ominąć masło)
Przygotowanie:
Jajka ubijam chwilę ręcznym mikserem, dodaję śmietankę, zioła, sól i pieprz, ponownie miksuję.
W wersji z osobno ubitymi białkami miksuję żółtka, dodaję śmietankę, zioła, sól i pieprz, ponownie miksuję, a na koniec dodaję białka i delikatnie mieszam łopatką.
Na patelni rozgrzewam trochę masła. Wylewam jajka na rozgrzaną patelnię i smażę, aż się zetną. Przewracam omlet na patelni (jeśli Twoja patelnia nadaje się do pieczenia w piekarniku, jeśli nie, przełóż odwrócony omlet na blaszkę), posypuję 1 łyżką parmezanu i wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
Omlet zapiekam około 10 minut, następnie składam go na pół, kładę na talerzu, posypuję resztą parmezanu i dekoruję zieleniną. Serwuję gorący z ulubionymi warzywami 😊
Omlet ziołowy gotowy. Smacznego 😊
4 komentarze
asia
jeśli używasz patelni bez tłuszczu smażysz pod przykryciem czy bez jak długo z każdej strony na małym czy dużym ogniu
Karolina
bez przykrycia, zajmuje to około 2 minut z każdej strony, jajka szybko się zetną, ogień średni 🙂 Pozdrawiam 🙂
asia
to porcja na jeden czy dwa omlety
Karolina
To porcja na jeden omlet 🙂