Omlet ziołowy
Ciasta,  W 30 minut,  Wytrawnie

Omlet ziołowy

Omlet ziołowy z parmezanem to taka wersja, gdzie najpierw smażymy omlet na patelni, a później zapiekamy chwilę w piekarniku.

Zaprezentuję Wam dwie wersje. W jednej jajka ubijane są w całości, a w drugiej osobno białka. Z pewnością nie będziecie mieli problemu z rozpoznaniem, która jest która 😊 Wersja z ubitym osobno białkiem jest bardziej puszysta i trudniejsza do przewrócenia na patelni, ale moim zdaniem warto.

Składniki:

3 jajka

3 łyżki śmietanki 12%

¼ łyżeczki suszonej pietruszki

¼ łyżeczki suszonej bazylii

1 łyżka siekanego szczypiorku lub cebulki

1 szczypta soli i pieprzu

1 ½ łyżki tartego parmezanu

Dodatkowo:

1 łyżka masła do smażenia (jeśli Twoja patelnia smaży bez tłuszczu, możesz ominąć masło)

Przygotowanie:

Jajka ubijam chwilę ręcznym mikserem, dodaję śmietankę, zioła, sól i pieprz, ponownie miksuję.

W wersji z osobno ubitymi białkami miksuję żółtka, dodaję śmietankę, zioła, sól i pieprz, ponownie miksuję, a na koniec dodaję białka i delikatnie mieszam łopatką.

Na patelni rozgrzewam trochę masła. Wylewam jajka na rozgrzaną patelnię i smażę, aż się zetną. Przewracam omlet na patelni (jeśli Twoja patelnia nadaje się do pieczenia w piekarniku, jeśli nie, przełóż odwrócony omlet na blaszkę), posypuję 1 łyżką parmezanu i wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.

Omlet zapiekam około 10 minut, następnie składam go na pół, kładę na talerzu, posypuję resztą parmezanu i dekoruję zieleniną. Serwuję gorący z ulubionymi warzywami 😊

Omlet ziołowy gotowy. Smacznego 😊

Omlet ziołowy

Omlet ziołowy

Omlet ziołowy
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *