Deser z gruszkami
Dużo smaku i mało kalorii, czyli deser z gruszkami na jogurcie 😊
Szybki, pyszny i do tego lekki.
Składniki na 4 porcje:
500 g gruszek
2 łyżki wody
1 łyżka ksylitolu (lub trochę więcej, jeśli gruszki są kwaśne)
2 łyżki rumu
1 łyżeczka wanilii
1 łyżka cynamonu
400 g jogurtu naturalnego gęstego
1 porcja szejka czekoladowego JuicePlus (zamiennie możesz użyć 1 łyżkę kakao i syrop z agawy)
8 łyżek musli owsianego lub granoli
100 g ciemnej czekolady
50 ml mleka
Przygotowanie:
Gruszki obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Gruszki, wodę, ksylitol, rum, wanilię i cynamon smażę na patelni na średnim ogniu przez około 7 minut, aż całość lekko się zredukuje.
Odstawiam do wystygnięcia.
Jogurt mieszam z szejkiem (lub opcjonalnie z kakao i syropem z agawy).
Mleko i czekoladę podgrzewam i mieszam, aż czekolada się rozpuści.
Następnie w każdym pucharku układam od dołu musli, jogurt wymieszany z szejkiem, rozpuszczoną czekoladę, usmażone gruszki. Całość ozdabiam ulubionymi orzechami.
Deser z gruszkami gotowy. Smacznego 😊
2 komentarze
Jak się całować
Na sam widok, aż ślinka cieknie 😉
Karolina
Dziękuję 🙂 Polecam 🙂 Lekko i smacznie 🙂