Piernik świąteczny
Przedświąteczne przygotowania można rozpocząć od piernika 😉
Kiedy za oknem coraz zimniej i grudzień zagląda nam do domów, to znak, że czas zacząć myśleć o świętach.
Rozpocznijmy zatem bożonarodzeniowe szaleństwo wypiekowe. Bezsprzecznym bohaterem świątecznych stołów jest PIERNIK.
Zapach przyprawy korzennej i miodu przypomina ten wspaniały czas wyczekiwania i niesamowitych smaków.
Przepis na dziś jest łatwy i szybki.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na piernik świąteczny:
2 jajka
2/3 szklanki cukru
1 łyżka masła
1/2 szklanki miodu
0,5 kg mąki
30 g przyprawy do piernika
18 g /opakowanie/ proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy z cukrem, masłem i miodem.
Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia.
Wymieszaną mąkę dodajemy porcjami do utartej masy, dolewając również porcjami mleko.
Białka ubijamy i mieszamy z masą.
Piernik pieczemy w „keksówce”, wymiary ok. 30 cm x 12 cm. Blaszkę należy natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Pieczemy około 55 minut do suchego patyczka w 160-170 °C.
I gotowe. Smacznego 🙂
Po tygodniu w lodówce piernik nadal ma się świetnie, ale najlepszy jest świeży 🙂