Chrupiąca czekolada z owocowym sokiem
Bez pieczenia,  Ciasta,  Torty

Chrupiąca czekolada z owocowym sokiem

Czasami jest tak, że przez przypadek odkrywamy dobre rzeczy, a czasami dobre rzeczy odkrywają nas 😊 I w tym przypadku mogę powiedzieć, że to pyszne owoce i warzywa odkryły mnie 😊 Do Słodkiego Sentymentu „zapukała” natura pod postacią soków tłoczonych na zimno Sportfood. Wyglądały świetnie, smakowały doskonale, więc wpuściłam do kuchni i postanowiłam przerobić na ciasto 😊

Przygotowałam ciasto bez pieczenia, czyli chrupiącą czekoladę z owocowym sokiem, która mnie zachwyciła i mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu 😊

Krokant:

1 łyżka masła

½ szklanki cukru

1 szklanka pokrojonych drobno orzechów lub migdałów

Masa czekoladowa:

330 ml śmietanki 30%

350 g czekolady

1 łyżka masła

2 łyżeczki żelatyny

Warstwa owocowa 1:

1 butelka (1/2 l) soku Szczupła talia

3 łyżeczki żelatyny

Warstwa owocowa 2:

1 butelka (1/2 l) soku Eliksir miłości

3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

32 herbatniki kakaowe petite beurre

Sok z połowy pomarańczy

Najpierw przygotowuję krokant. Masło rozpuszczam w rondelku i dodaję cukier. Karmelizuję cukier około 20 minut na niewielkim ogniu, aż zrobi się brązowy. Następnie dodaję orzechy i całość mieszam. Krokant wykładam na folię aluminiową i odstawiam do wystygnięcia.

Kolejnym krokiem będzie przygotowanie masy czekoladowej. Śmietankę zagotowuję w rondelku, wkruszam do niej czekoladę i dodaję łyżkę masła. Odstawiam na chwilę, żeby czekolada się rozpuściła, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczam w ¼ szklanki gorącej wody i dodaję do czekolady cały czas mieszając masę. Kiedy składniki się połączą, masę odstawiam do wystygnięcia.

Teraz mogę przygotować warstwy owocowe. Rozpuszczam w dwóch szklankach po 3 łyżki żelatyny w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/3 szklanki).

Każdy sok podgrzewam, ale nie gotuję. Do każdego soku dodaję powoli żelatynę cały czas mieszając. Do soków nie dodaję cukru, ponieważ są słodkie w naturalny sposób. Soki odstawiam do wystygnięcia.

Na dnie niewielkiej blaszki układam 16 ciasteczek (ja użyłam rantu cukierniczego, który lepiej trzyma boki). Ciastka skrapiam częścią soku pomarańczowego.

Wystygnięty krokant dodaję do wystygniętej masy czekoladowej i dokładnie mieszam. Następnie masę wylewam na ciasteczka i przykrywam kolejną warstwą ciasteczek, które również skrapiam sokiem pomarańczowym.

Ciasto wstawiam do lodówki na około 40 minut (do momentu, kiedy warstwa czekoladową stężeje, a soki całkowicie wystygną).

Po tym czasie wyciągam ciasto z lodówki i wylewam na nie pierwszy sok. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki na około 1 godzinę (aż sok całkowicie zastygnie). Następnie wylewam drugą warstwę soku i ponownie wstawiam ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc 😊 Kiedy ciasto całkowicie zastygnie, jest gotowe do jedzenia.

Smacznego 😊

Chrupiąca czekolada z owocowym sokiem
Chrupiąca czekolada z owocowym sokiem
Chrupiąca czekolada z owocowym sokiem
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *