Seromakowiec na kruchym
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Serniki

Seromakowiec na kruchym

Zawsze chciałam upiec taki seromakowiec na kruchym cieście wg własnej fantazji.

Marzył mi się smakowity i wilgotny mak, kremowy ser i odrobina kruchego ciasta dla przełamania tekstury. No i wyszło. Jest doskonały 😊

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na kruchy spód:

1 ¼ szklanki mąki tortowej

80 g masła

2 żółtka

1 łyżka cukru pudru

1 szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagniatam na ciasto. Następnie ciasto rozwałkowuję (u mnie rant 24 x 20 cm, użyłam rantu, ponieważ mój seromakowiec wyszedł super wysoki. Możecie użyć większej blaszki np. 30 x 35 cm o standardowej wysokości).

Wykładam ciasto na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 15 minut.

Ciasto odstawiam i mogę się zabrać za przygotowanie masy serowej i makowej.

Składniki na masę makową:

400 g maku (u mnie suchy mielony, który wystarczy zalać 500 ml wrzącego mleka, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Zwykły mak należy zaparzyć i przemielić dwa razy)

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki miodu

3 żółtka

2 łyżki masła

1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (lub wanilii)

Ulubione bakalie

3 ubite na pianę białka

Przygotowanie:

Do maku dodaję cukier puder, miód, żółtka, masło, ekstrakt migdałowy i bakalie. Wszystko mieszam, a na koniec dodaję ubite białka i delikatnie mieszam łopatką. Masę makową odstawiam.

Składniki na masę serową:

400 g twarogu

250 g mascarpone

4 łyżki cukru pudru

5 jajek

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka cukru waniliowego

250 ml śmietanki słodkiej 30%

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz śmietanki umieszczam w misce i delikatnie miksuję. Śmietankę ubijam na sztywno i dodaję do masy serowej. Teraz mieszam delikatnie łopatką.

Masę makową i serową układam na przemian w blaszce w dowolnym układzie. W ten sposób po upieczeniu utworzą się „ciapki”, a ciasto nie będzie jednolite, co daje ciekawy efekt.

Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piekę 75 minut. Następnie wyłączam piekarnik i pozostawiam zamknięty jeszcze 15 minut.

Seromakowiec odstawiam do całkowitego wystygnięcia, a potem wstawiam go do lodówki na kilka godzin.

Górę dekorujemy dowolnie. U mnie to cukier puder i piernikowe gwiazdki, ale może być czekolada, czy też lukier.

Seromakowiec gotowy. Smacznego 😊

Seromakowiec na kruchym

Seromakowiec na kruchym

Seromakowiec na kruchym
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *