Seromakowiec na kruchym
Zawsze chciałam upiec taki seromakowiec na kruchym cieście wg własnej fantazji.
Marzył mi się smakowity i wilgotny mak, kremowy ser i odrobina kruchego ciasta dla przełamania tekstury. No i wyszło. Jest doskonały 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na kruchy spód:
1 ¼ szklanki mąki tortowej
80 g masła
2 żółtka
1 łyżka cukru pudru
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatam na ciasto. Następnie ciasto rozwałkowuję (u mnie rant 24 x 20 cm, użyłam rantu, ponieważ mój seromakowiec wyszedł super wysoki. Możecie użyć większej blaszki np. 30 x 35 cm o standardowej wysokości).
Wykładam ciasto na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 15 minut.
Ciasto odstawiam i mogę się zabrać za przygotowanie masy serowej i makowej.
Składniki na masę makową:
400 g maku (u mnie suchy mielony, który wystarczy zalać 400 ml wrzącego mleka, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Zwykły mak należy zaparzyć i przemielić dwa razy)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki miodu
3 żółtka
2 łyżki masła
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (lub wanilii)
Ulubione bakalie
3 ubite na pianę białka
Przygotowanie:
Do maku dodaję cukier puder, miód, żółtka, masło, ekstrakt migdałowy i bakalie. Wszystko mieszam, a na koniec dodaję ubite białka i delikatnie mieszam łopatką. Masę makową odstawiam.
Składniki na masę serową:
400 g twarogu
250 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
250 ml śmietanki słodkiej 30%
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz śmietanki umieszczam w misce i delikatnie miksuję. Śmietankę ubijam na sztywno i dodaję do masy serowej. Teraz mieszam delikatnie łopatką.
Masę makową i serową układam na przemian w blaszce w dowolnym układzie. W ten sposób po upieczeniu utworzą się „ciapki”, a ciasto nie będzie jednolite, co daje ciekawy efekt.
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piekę 75 minut. Następnie wyłączam piekarnik i pozostawiam zamknięty jeszcze 15 minut.
Seromakowiec odstawiam do całkowitego wystygnięcia, a potem wstawiam go do lodówki na kilka godzin.
Górę dekorujemy dowolnie. U mnie to cukier puder i piernikowe gwiazdki, ale może być czekolada, czy też lukier.
Seromakowiec gotowy. Smacznego 🙂