Bez pieczenia,  Ciasta,  Serniki

Rabarbarowy sernik z migdałami i czekoladą

Brzmi dobrze? Też tak myślę. Rabarbarowy sernik z migdałami i czekoladą powstał z potrzeby zjedzenia wszystkiego naraz 😊  

A jak się dobrze pokombinuje, to „wszystko” razem może smakować rewelacyjnie.

Polecam ten sernik na ciepłe dni, bo nie wymaga piekarnika.

Składniki na spód:

½ (100g) masła

100 g biszkoptów

1 łyżka cukru (jeśli biszkopty są niesłodzone)

Składniki na sernik:

3 garście drobno pokrojonego rabarbaru

½ szklanki wody

500 g mascarpone

2 łyżki cukru pudru

2 garście prażonych płatków migdałów

Dodatkowo:

20 małych biszkoptów

100 g czekolady

100 g śmietanki 30%

1 łyżka miodu

Masło z cukrem rozpuszczam w garnuszku. Kruszę drobno biszkopty i dodaję do masła. Powstanie masa o mokrej konsystencji. Nie musi być jednolita.

Masę wykładam do tortownicy o średnicy 20 cm, rozprowadzam równo, ugniatam i wstawiam do lodówki.

Z rabarbaru i wody gotuję kompot. Nie za długo, żeby rabarbar za bardzo się nie rozpadł. Odstawiam do wystygnięcia.

Płatki migdałów prażę na patelni i też odstawiam do wystygnięcia.

W misce umieszczam serek, cukier puder, migdały, wlewam kompot i wszystko dokładnie mieszam, ale delikatnie.

Masę wykładam na spód z biszkoptów.

Na masie serowej układam biszkopty i wstawiam całość do lodówki.

Przygotowuję polewę. Śmietankę zagotowuję. Zestawiam z ognia, dodaję połamaną czekoladę i miód. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści. Następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy.

Polewę odstawiam do przestygnięcia.

Na koniec wylewam polewę delikatnie na biszkopty i sernik ponownie wstawiam do lodówki.

Po kilku godzinach sernik jest gotowy do jedzenia.

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *