Rabarbarowy sernik z migdałami i czekoladą
Brzmi dobrze? Też tak myślę. Rabarbarowy sernik z migdałami i czekoladą powstał z potrzeby zjedzenia wszystkiego naraz 😊
A jak się dobrze pokombinuje, to „wszystko” razem może smakować rewelacyjnie.
Polecam ten sernik na ciepłe dni, bo nie wymaga piekarnika.
Składniki na spód:
½ (100g) masła
100 g biszkoptów
1 łyżka cukru (jeśli biszkopty są niesłodzone)
Składniki na sernik:
3 garście drobno pokrojonego rabarbaru
½ szklanki wody
500 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 garście prażonych płatków migdałów
Dodatkowo:
20 małych biszkoptów
100 g czekolady
100 g śmietanki 30%
1 łyżka miodu
Masło z cukrem rozpuszczam w garnuszku. Kruszę drobno biszkopty i dodaję do masła. Powstanie masa o mokrej konsystencji. Nie musi być jednolita.
Masę wykładam do tortownicy o średnicy 20 cm, rozprowadzam równo, ugniatam i wstawiam do lodówki.
Z rabarbaru i wody gotuję kompot. Nie za długo, żeby rabarbar za bardzo się nie rozpadł. Odstawiam do wystygnięcia.
Płatki migdałów prażę na patelni i też odstawiam do wystygnięcia.
W misce umieszczam serek, cukier puder, migdały, wlewam kompot i wszystko dokładnie mieszam, ale delikatnie.
Masę wykładam na spód z biszkoptów.
Na masie serowej układam biszkopty i wstawiam całość do lodówki.
Przygotowuję polewę. Śmietankę zagotowuję. Zestawiam z ognia, dodaję połamaną czekoladę i miód. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści. Następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Polewę odstawiam do przestygnięcia.
Na koniec wylewam polewę delikatnie na biszkopty i sernik ponownie wstawiam do lodówki.
Po kilku godzinach sernik jest gotowy do jedzenia.
Smacznego 😊