Serduszka dla Mamy
Dzień Mamy nadchodzi wielkimi krokami. Przygotowałam na ten dzień pyszne, ozdobne ciasteczka.
Serduszka są kruche, smakują i pachną wspaniale, a czekoladowa dekoracja sprawia, że są idealnym prezentem dla mamy 😊
Składniki na około 25 ciasteczek:
2 ¼ szklanki mąki
2 czubate łyżki kakao
4 łyżki cukru pudru
24 dag masła
4 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia truskawkowych tratw)
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 0,8 cm (oczywiście mniej więcej 😊) i wykrawamy serduszka.
Ciastka układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w temperaturze 170 °C.
Do dekoracji
30 g czekolady ciemnej lub mlecznej
20 g czekolady białej
Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej, przekładamy do dwóch rożków papierowych lub małych woreczków do szprycowania i dekorujemy dowolnie ciasteczka.
Smacznego 😊