Serduszka imbirowe Gingerhearts
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Ciastka,  Podróże z wypiekami

Serduszka imbirowe Gingerhearts

Podróży przedświątecznych ciąg dalszy… Jedziemy do Anglii po serduszka imbirowe Gingerhearts. Pyszne, pachnące świętami ciasteczka z dużą dawką czekolady. Warto się skusić 😊

Składniki na około 50 serduszek:

120 g masła

½ szklanki cukru

1 jajko

1 szczypta soli

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka imbiru w proszku

200 g (trochę więcej niż 1,5 szklanki) mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

150 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml

Masło, cukier i jajko ucieram w misce na gładką masę. Dodaję sól, cukier waniliowy i imbir i mieszam. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w osobnej misce i dodaję do masy. Zagniatam ciasto, formuję kulkę i wstawiam na około 2 godziny do lodówki.

Ciasto rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm i wycinam serduszka. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę około 12 minut, aż lekko zaczną się rumienić.

Przestygnięte serduszka przykrywam rozpuszczoną czekoladą i odstawiam do zastygnięcia.

Smacznego 😊

Serduszka imbirowe Gingerhearts
Serduszka imbirowe Gingerhearts

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *