Serduszka imbirowe Gingerhearts
Podróży przedświątecznych ciąg dalszy… Jedziemy do Anglii po serduszka imbirowe Gingerhearts. Pyszne, pachnące świętami ciasteczka z dużą dawką czekolady. Warto się skusić 😊
Składniki na około 50 serduszek:
120 g masła
½ szklanki cukru
1 jajko
1 szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka imbiru w proszku
200 g (trochę więcej niż 1,5 szklanki) mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
150 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
Masło, cukier i jajko ucieram w misce na gładką masę. Dodaję sól, cukier waniliowy i imbir i mieszam. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w osobnej misce i dodaję do masy. Zagniatam ciasto, formuję kulkę i wstawiam na około 2 godziny do lodówki.
Ciasto rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm i wycinam serduszka. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę około 12 minut, aż lekko zaczną się rumienić.
Przestygnięte serduszka przykrywam rozpuszczoną czekoladą i odstawiam do zastygnięcia.
Smacznego 😊