Placek kawowo-migdałowy
Boże Narodzenie,  Ciasta,  W 30 minut

Placek kawowo-migdałowy

Super łatwy i pyszny przepis na placek kawowo-migdałowy – to doskonała propozycja nie tylko na Boże Narodzenie 🙂

Wystarczy chwilka wolnego czasu i doskonałe ciacho do kawy gotowe.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na ciasto:

3 łyżki kawy rozpuszczalnej

1 ¾ szklanki mąki tortowej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru pudru

250 g miękkiego masła

4 jajka

2 łyżki mleka

½ szklanki mielonych migdałów

1 szklanka prażonych płatków migdałów

Przygotowanie:

Kawę rozpuszczam w 2 łyżkach gorącej wody.

Mąkę i proszek do pieczenia wsypuję do miski i mieszam, dodaję rozpuszczoną kawę, krótko mieszam.

Następnie dodaję resztę składników, za wyjątkiem płatków migdałowych. Miksuję ciasto, aż zrobi się gładkie. Na koniec dodaję płatki migdałowe i delikatnie mieszam łopatką.

Ciasto przekładam do blaszki (30 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.

W tym czasie przygotowuję polewę.

Składniki na polewę:

75 g masła

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki miodu

1 szklanka prażonych płatków migdałów

Przygotowanie:

Wszystkie składniki polewy umieszczam w rondelku i podgrzewam na niewielkim ogniu stale mieszając, aż wszystko się rozpuści i płatki będą pokryte miodem i masłem.

Odstawiam na chwilkę do przestygnięcia.

Następnie wyciągam ciasto z pieca i rozprowadzam polewę na całej powierzchni placka. Blaszkę wstawiam ponownie do piekarnika i piekę 10 minut, aby płatki migdałów się zarumieniły.

Placek kawowo-migdałowy gotowy. Smacznego 🙂

Placek kawowo-migdałowy

Placek kawowo-migdałowy

Placek kawowo-migdałowy
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *