Sernik baskijski
Sernik baskijski to jeden z najbardziej kremowych serników, jakie dane mi było spróbować. Rewelacyjna konsystencja i smak, który każe sięgać po kolejny kawałek.
Oryginalnie sernik baskijski przygotowuje się na serkach San Millan (w smaku podobny do Philadelphia), ale u mnie się nie sprawdziły, ponieważ nikt nie lubi u nas tego słonego posmaku w serniku.
Zatem ten sernik baskijski będzie w wersji słodkosentymentowej 😉
Uwaga szklanka 200 ml
Składniki na spód:
100 g ciasteczek petite beurre (u mnie te grube)
40 g masła
Ciasteczka blenduję na piasek, masło rozpuszczam i ciasteczka mieszam z masłem.
Tortownicę o średnicy 20-21 cm wykładam papierem do pieczenia, razem z boczkami. Wsypuję ciasteczkowy piasek na dno tortownicy, wyrównuję i dociskam.
Tortownicę wstawiam do lodówki i zabieram się za sernik.
Składniki na masę serową:
250 g mielonego twarogu
500 g mascarpone
350 ml śmietanki 30%
5 jajek
¾ szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego.
Przygotowanie:
Twaróg, mascarpone, cukier, wanilię i jedno jajko ucieram mikserem. Następnie dodaję po jednym jajku i wciąż miksuję.
Na koniec wlewam śmietankę i teraz miksuję już tylko delikatnie do połączenia się składników.
Masa serowa będzie mocno płynna, ale tak właśnie ma być.
Masę wlewam do tortownicy i wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 stopni.
Sernik piekę 35-38 minut, aż góra się skarmelizuje. Nie pieczcie dłużej! Sernik po upieczeniu będzie „pływał”. Taka jego natura 😉
Wyciągam tortownicę z piekarnika i zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Sernik opadnie, to też jego cecha charakterystyczna 🙂
Wystudzony sernik wstawiam na całą noc do lodówki.
Następnego dnia sernik baskijski jest gotowy do jedzenia. Smacznego 🙂
6 komentarzy
Karolina
czasami przesyłacie mi zdjęcia wypieków z moich przepisów na messengerze, więc pozwolę sobie zamieścić tu sernik baskijski w wykonaniu Męża Agnieszki , w wersji bezlaktoxy i bez glutemu! Wow!
Karolina
I kolejny sernik baskijski w Waszym wykonaniu ❤️❤️❤️ Cuuudowny
Magda
Niebo w gębie. To mój ulubiony sernik. Zdjęcie wkrótce;)
Karolina
Mega się cieszę, że Ci smakował 🙂 Czekam zatem na fotkę pięknego, pysznego i kuszącego serniczka 😀
Magdalena
To moje dzieło:)
W outficie wielkanocnym. Dzięki za przepis.
Karolina
No piękny 🙂 Jest idealny 🙂 Smacznego 😀