Ciasteczka Laski Mikołaja
Kruche ciasteczka Laski Mikołaja o smaku orzechowym to super propozycja na świąteczne słodkie podarunki.
Wystarczy zapakować Laski Mikołaja w fajny świąteczny woreczek lub pudełko i prezent gotowy.
Ciasteczka są łatwe i szybkie, a efekt jest doskonały 😀
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na około 40 sztuk:
3 szklanki mąki
3 czubate łyżki cukru pudru
3 czubate łyżki mielonych orzechów (u mnie arachidowe)
1 jajko
225 g masła
Dodatkowo:
1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza kakao umieszczam w misce i zagniatam. Ciasto dzielę na dwie równe części i do jednej części dodaję kakao, którą dokładnie wyrabiam, aż nabierze ciemnego koloru.
Obydwie połówki ciasta dzielę na mniejsze części (pokroiłam na plastry) i rozwałkowuję dłońmi na rulonik grubości 1 cm.
1 biały ruloniki 1 kakaowy rulonik zaplatam (zdjęcie pomocnicze na samym końcu) i ponownie wałkuję dłońmi rulonik grubości 1 cm. Rulonik nabierze charakterystycznych paseczków.
Odcinam ok 10 cm kawałki i formuję laseczkę.
Tak przygotowane ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Ciasteczka Laski Mikołaja gotowe. Nóżki możecie zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie.
Smacznego 🙂
Zdjęcia pomocnicze do zwijania lasek: