Ciasteczka cynamonowe jak pierniczki
Co powiecie na ciasteczka cynamonowe jak pierniczki? Fantastycznie mięciutkie od razu po upieczeniu, nie potrzebują leżakowania, pachną cynamonem – po prostu pyszniutkie 🙂
Polecam nie tylko na Boże Narodzenie.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na 8-10 sztuk:
50 g roztopionego masła
1 jajko
1 łyżeczka wanilii
1 łyżka cynamonu
½ szklanki cukru
¾ szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 garście orzechów
50 g czekolady (u mnie 64%)
Przygotowanie:
Jajko, wanilię, cynamon i cukier miksuję na wysokich obrotach do uzyskania puszystej i gęstej masy.
Do masy dodaję roztopione i wystudzone masło i ponownie miksuję.
Następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i posiekaną czekoladę i całość mieszam łopatką.
Tak przygotowane ciasto wkładam do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie mogę formować ciasteczka.
Dodatkowo będę potrzebować:
1 łyżeczka cukru pudru
1 płaska łyżeczka kakao
Przygotowanie:
Wilgotnymi rękoma odrywam kawałki ciasta i tworzę niewielkie kulki (mniej więcej jak piłeczki do ping-ponga). Kulkę „zanurzam” z jednej strony z mieszance cukru pudru z kakao i ciasteczko układam na blaszce zachowując około 3-4 cm odstępu.
Ciasteczka wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 13-15 minut, aż urosną i lekko popękają.
Ciasteczka cynamonowe jak pierniczki gotowe. Smacznego 🙂
4 komentarze
Kaśka
zrobiłam, są przepyszne. nakładałam łyżka, więc nie są takie ładne jakTwoje, ale smak – doskonaly. polecam
Karolina
Super 🙂 Cieszy mnie taka informacja, że ciasteczka smakują 🙂 To najważniejsze, a reszta to kwestia drugorzędna 😀 Pozdrawiam 🙂