Tort w trzech smakach
Ciasta,  Torty

Tort w trzech smakach

Taki tort w trzech smakach – kokos, czekolada i żelka mango. Każdy z kremów nie za słodki, delikatny, a wszystkie razem doskonale się komponują.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na biszkopt (średnica 16 cm):

6 jajek

2/3 szklanki cukru

1 ¼ szklanki mąki tortowej

2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Zmniejszam obroty o połowę i dodaję po jednym żółtku.

Mąkę tortową i ziemniaczaną oraz kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.

Masę na biszkopt dzielę na 2 tortownice. Jeśli nie masz dwóch małych tortownic, możesz przygotować biszkopt na dwa razy po połowie porcji.

Biszkopty piekę w 170 stopniach przez 35-40 minut do suchego patyczka.

Po wystygnięciu każdy biszkopt kroję na dwa blaty (biszkopty piekę dzień wcześniej, żeby lepiej się kroiły)

Do nasączenia:

1 szklanka ostudzonej czarnej herbaty

Krem czekoladowy:

100 g ciemnej czekolady

180 ml śmietanki 30%

50 g mascarpone

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijam i dodaję do niej mascarpone, delikatnie miksuję, a następnie dodaję śmietankę na 3 raty do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam.

Krem kokosowy:

125 ml śmietanki 30%

100 g mascarpone

½ szklanki wiórków kokosowych

2 łyżki mleka skondensowanego

Śmietankę ubijam, dodaję do niej mascarpone i mleko skondensowane i delikatnie miksuję do połączenia się składników. Na koniec dodaję wiórki kokosowe i mieszam łopatką.

Żelka mango:

330 g pulpy mango z puszki

2 łyżeczki żelatyny

½ łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

Żelatynę zalewam odrobiną zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. Pulpę mango, cukier puder i cytrynę mieszam. Żelatynę zalewam odrobiną gorącej wody i dokładnie mieszam. Dodaję do żelatyny 2 łyżki pulpy mango, mieszam i wlewam całość do pozostałej pulpy. Dokładnie mieszam i wylewam na talerz o średnicy 13 cm. Odstawiam do zastygnięcia do lodówki).

Krem pod żelkę mango:

75 g mascarpone

130 ml śmietanki 30%

1 łyżeczka cukru pudru

Śmietankę ubijam, dodaję cukier puder i mascarpone i miksuję do połączenia się składników.

Teraz mogę złożyć tort.

Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, wykładam krem czekoladowy, a na krem kolejny blat biszkoptu, który delikatnie nasączam. Następnie wykładam krem kokosowy i przykrywam go kolejnym blatem biszkoptu.

Blat nasączam i przykrywam go połową kremu pod żelkę mango, przekładam zastygniętą żelkę na biały krem i przykrywam całość pozostałym kremem. Na biały krem kładę czwarty blat biszkoptu. Ostatni blat również nasączam.

Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia na 3-4 godziny.

Tynk i ozdoby wykonałam z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej. Po przepis odsyłam Was np. na stronę SmartBake 😊

Na zdjęciach ten sam tort w dwóch różnych dekoracjach.

Tort w trzech smakach gotowy, smacznego 😊

Tort w trzech smakach

Tort w trzech smakach

Tort w trzech smakach
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *