Pudding ryżowo-truskawkowy
Bez pieczenia,  Ciasta,  W 30 minut

Pudding ryżowo-truskawkowy

Kiedy stragany i sklepy opanowują truskawki, trzeba koniecznie korzystać z tych pysznych owoców, które szybko się kończą, za szybko… Pudding ryżowo-truskawkowy to świetna opcja dla wszystkich, którzy lubią ryż gotowany na mleku z owocami – niezaprzeczalnie smak dzieciństwa 😊 Tutaj w trochę innej odsłonie, ale smak pozostał podobny. Przepis wyszperałam ze starej gazety „Pani domu” z zasobów mamy 😊

Nie licząc czasu na ugotowanie ryżu, pudding ryżowo-truskawkowy wykonacie w zaledwie 30 minut 🙂

Składniki na około 8 porcji (wszystko zależy od wielkości pojemniczków):

½ kg truskawek

¾ szklanki ryżu

20 dag twarogu

2 łyżki cukru pudru

1 galaretka truskawkowa

1 szklanka mleka

½ szklanki wody

¼ łyżki soli

Ryż gotujemy w osolonej wodzie z mlekiem na miękko. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy je z cukrem pudrem i serem na jednolitą masę.

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy galaretkę do masy z truskawkami i całość mieszamy. Na koniec dodajemy ryż i ponownie dokładnie mieszamy.

Salaterki/plastikowe kubeczki napełniamy puddingiem (mogą to być również pucharki) i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.

Zimny pudding wyciągamy z salaterek i dekorujemy (wersję w pucharkach tylko ozdabiamy).

Wykorzystałam ½ rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Kiedy czekolada przestygła, umieściłam ją w rożku i wyciskałam do naczynia z zimną wodą. Czekolada zastygła momentalnie w postaci wstążek.

Deser można też udekorować samymi owocami.

Smacznego 😊

Pudding ryżowo-truskawkowy
Pudding ryżowo-truskawkowy
Pudding ryżowo-truskawkowy
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *