Sernik rabarbarowy
Bez pieczenia,  Ciasta,  Desery,  Serniki

Sernik rabarbarowy

Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygotujecie bez pieczenia, to super pomysł nie tylko na gorące dni.

Sernik nie jest słodki, rabarbar nadaje mu lekko kwaskowatego smaku, a spód z ciasteczek fantastycznie uzupełnia całą kompozycję ciacha.

Taki sernik rabarbarowy przygotujecie w łatwy sposób, a jego dodatkową zaletą jest to, że możecie użyć innych owoców i bawić się smakami.

Zatem zaczynamy.

Składniki na spód ciasteczkowy:

250 g ciasteczek petite beurre kakaowych

110 g masła

Przygotowanie:

Ciasteczka blenduję na piasek, masło rozpuszczam i ciasteczka mieszam z masłem.

Tortownicę o średnicy 20-21 cm wykładam papierem do pieczenia, wsypuję ciasteczkowy piasek i wykładam nim spód i boczki.

Tortownicę wstawiam do lodówki i zabieram się za sernik.  

Składniki na masę serową:

600 g serków homogenizowanych waniliowych

2 galaretki rabarbarowe

450 ml wody

250 ml śmietanki 30%

2 garście prażonych płatków migdałowych

Przygotowanie:

Galaretki rozpuszczam w 450 ml gorącej wody, dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia.

Następnie ubijam śmietankę i dodaję do niej serki homogenizowane i wystygniętą galaretkę. Całość dokładnie mieszam lub delikatnie miksuję.

Masę serową wykładam na spód ciasteczkowy i posypuję od razu prażonymi płatkami migdałów.

Ciasto wstawiam do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin.

Na koniec przygotowuję górę ciasta.

Składniki na górną warstwę ciasta:

1 galaretka rabarbarowa

350 ml wody

250 g rabarbaru

Przygotowanie:

Galaretkę rozrabiam w 350 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia.

Rabarbar myję, obieram, kroję w kostkę i wsypuję na patelnię.

Podsmażam, aż straci wodę, nie mieszam, żeby za bardzo się nie rozpadł. Jeśli wolicie słodsze smaki, proponuję rabarbar posypać łyżką cukru.

Tak podsmażony rabarbar odstawiam również do wystygnięcia.

Zastygnięty sernik wyciągam z lodówki, wykładam wystygnięty rabarbar z patelni i na koniec polewam wystygniętą i lekko tężejącą galaretką.

Całość ponownie wstawiam do lodówki na kilka godzin.

Na koniec przyozdabiam sernik dowolnymi owocami, czekoladą… Po prostu ulubionymi dodatkami.

Sernik rabarbarowy gotowy. Smacznego 🙂

Sernik rabarbarowy

Sernik rabarbarowy

Sernik rabarbarowy
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here