Tort kawowy z kajmakiem
Ciasta,  Torty

Tort kawowy z kajmakiem

A właściwie tort kawowy z kajmakiem i czekoladą – bo to jest pełnia smaków tego tortu 😊

Bardzo fajne połączenie smaków, delikatna dekoracja i tort urodzinowy gotowy.

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki kakao

2 jajka

5 łyżek musu jabłkowego

1 szklanka oleju

1 ¼ szklanki śmietanki 18%

Uwaga: szklanka 200 ml

Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam tylko do połączenia składników, ciasto nie musi być gładkie.

Dno tortownicy (średnica 18 cm) wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto do tortownicy. Piekę ok 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka.

Ciasto odstawiam do całkowitego wystygnięcia.

Nasączenie:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

¼ szklanki gorącej wody

¾ szklanki letniej wody

Kawę rozpuszczam w gorącej wodzie, dodaję letnią wodę i mieszam.

Krem czekoladowy:

150 g czekolady ciemnej

220 ml śmietanki 30%

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijam i dodaję na 3 razy do rozpuszczonej i lekko przestygniętej czekolady, mieszam delikatnie do uzyskania kremu.

Krem kajmakowy:

3 łyżki kajmaku (użyłam takiego)

2 łyżki mascarpone

200 ml śmietanki 30%

Śmietankę ubijam, dodaję do niej kajmak i mascarpone i delikatnie miksuję na małych obrotach do połączenia się składników.

Dodatkowo – 220 g dżemu z czarnej porzeczki bez cukru

Teraz przystępuję do złożenia tortu.

Ciasto kroję na trzy równe blaty. Nasączam pierwszy blat 1/3 kawy, wykładam dżem, na dżem krem czekoladowy. Przykrywam drugim blatem, blat nasączam, wykładam krem kajmakowy i przykrywam trzecim blatem. Trzeci blat nasączam również.

Tort odstawiam do lodówki na 2-3 godziny.

Teraz przygotowuję tynk:

250 ml śmietanki 30%

300 g mascarpone

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 kostki czekolady

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.

Śmietankę ubijam, dodaję mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy, delikatnie miksuję.

Odkładam 3 łyżki kremu do miseczki, dodaję rozpuszczoną czekoladę i mieszam.

Dół tortu „okładam” kremem czekoladowym, resztę kremem białym i wyrównuję.

Dekorację wykonałam z masy czekoladowej.

Tort kawowy z kajmakiem gotowy. Smacznego 😊

Tort kawowy z kajmakiem
Tort kawowy z kajmakiem
Tort kawowy z kajmakiem
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *