Tort kawowy z kajmakiem
A właściwie tort kawowy z kajmakiem i czekoladą – bo to jest pełnia smaków tego tortu 😊
Bardzo fajne połączenie smaków, delikatna dekoracja i tort urodzinowy gotowy.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
2 jajka
5 łyżek musu jabłkowego
1 szklanka oleju
1 ¼ szklanki śmietanki 18%
Uwaga: szklanka 200 ml
Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam tylko do połączenia składników, ciasto nie musi być gładkie.
Dno tortownicy (średnica 18 cm) wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto do tortownicy. Piekę ok 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka.
Ciasto odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Nasączenie:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
¼ szklanki gorącej wody
¾ szklanki letniej wody
Kawę rozpuszczam w gorącej wodzie, dodaję letnią wodę i mieszam.
Krem czekoladowy:
150 g czekolady ciemnej
220 ml śmietanki 30%
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijam i dodaję na 3 razy do rozpuszczonej i lekko przestygniętej czekolady, mieszam delikatnie do uzyskania kremu.
Krem kajmakowy:
3 łyżki kajmaku (użyłam takiego)
2 łyżki mascarpone
200 ml śmietanki 30%
Śmietankę ubijam, dodaję do niej kajmak i mascarpone i delikatnie miksuję na małych obrotach do połączenia się składników.
Dodatkowo – 220 g dżemu z czarnej porzeczki bez cukru
Teraz przystępuję do złożenia tortu.
Ciasto kroję na trzy równe blaty. Nasączam pierwszy blat 1/3 kawy, wykładam dżem, na dżem krem czekoladowy. Przykrywam drugim blatem, blat nasączam, wykładam krem kajmakowy i przykrywam trzecim blatem. Trzeci blat nasączam również.
Tort odstawiam do lodówki na 2-3 godziny.
Teraz przygotowuję tynk:
250 ml śmietanki 30%
300 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 kostki czekolady
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Śmietankę ubijam, dodaję mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy, delikatnie miksuję.
Odkładam 3 łyżki kremu do miseczki, dodaję rozpuszczoną czekoladę i mieszam.
Dół tortu „okładam” kremem czekoladowym, resztę kremem białym i wyrównuję.
Dekorację wykonałam z masy czekoladowej.
Tort kawowy z kajmakiem gotowy. Smacznego 😊
2 komentarze
Lucyna
Witam, a czy ciasto należy piec z termoobiegiem czy tylko góra-dół?
Lucyna
Karolina
Dzień dobry 🙂 Tylko góra i dół. Pozdrawiam 🙂 Karolina