Ciasto Gąska
Ciasta,  Wielkanoc

Ciasto Gąska

Poddałam się „gęsiowemu szaleństwu” i zrobiłam ciasto Gąska – bialutkie i żółciutkie – jak rasowa gęś 😉

Przeplatają się tutaj przepyszne smaki mango i kokosa, a kulki rafaello symbolizują wystający gęsi kuperek. To ciasto jest delikatne i przepyszne, a do tego łatwe i każdy sobie z nim poradzi.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na biszkopt na blaszkę 30 x 35 cm:

5 jajek

2/3 szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka kurkumy

3 krople żółtego barwnika spożywczego (można pominąć, kurkuma i tak nada ładnego żółtego koloru)

Przygotowanie:

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie zmniejszam obroty miksera o połowę i dodaję po jednym żółtku, cały czas ubijając.

Mąkę tortową, ziemniaczaną i kurkumę mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.

Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka.

Kiedy biszkopt wystygnie, wyrównuję go z góry i kroję na dwa blaty.

Do nasączenia tortu:

1 szklanka letniej wody

Sok z połowy cytryny

Składniki na krem:

400 ml śmietanki 30%

300 g mascarpone

7 łyżek mleka skondensowanego słodzonego

10 łyżek mleczka kokosowego

¾ szklanki wiórków kokosowych

2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Żelatynę zalewam odrobiną ilością zimnej wody, mieszam i odstawiam do napęcznienia.

Śmietankę ubijam i następnie dodaję do niej mascarpone, mleko skondensowane i 5 łyżek mleczka kokosowego. Miksuję do połączenia się składników.

Do żelatyny dodaję ¼ szklanki gorącej wody i dokładnie mieszam. Następnie do rozpuszczonej żelatyny dodaję 3 łyżki kremu, mieszam i wlewam żelatynę z kremem do pozostałego kremu. Całość miksuję.

Na koniec wiórki kokosowe zalewam 5 łyżkami mleczka kokosowego, mieszam i wsypuję do kremu. Mieszam delikatnie łopatką.

Teraz zabieram się za złożenie ciasta:

Pierwszy blat umieszczam w blaszce, nasączam wodą z cytryną i wykładam ¾ kokosowego kremu. Przykrywam drugim blatem, który również nasączam. Na drugi blat wykładam ¼ kremu, wyrównuję i ciasto wstawiam do lodówki.

Zabieram się za warstwę mango.

Składniki na warstwę mango:

500 g pulpy mango (jeśli chcecie skorzystać ze świeżego mango, musicie je zblendować i zagotować, żeby później dodana żelatyna mogła zadziałać)

3,5 łyżeczki żelatyny

Sok ze średniej cytryny

2 łyżki cukru pudru (lub trochę więcej – do smaku)

12 kulek rafaello lub podobnych białych kulek

Przygotowanie:

Żelatynę zalewam odrobiną ilością zimnej wody, mieszam i odstawiam do napęcznienia.

Pulpę mango przelewam do miseczki, dodaję cukier puder i sok z cytryny. Dokładnie mieszam.

Do żelatyny dodaję ¼ szklanki gorącej wody i dokładnie mieszam, aż żelatyna się rozpuści. Następnie do rozpuszczonej żelatyny dodaję 3 łyżki pulpy mango, mieszam i wlewam żelatynę do reszty pulpy mango.

Wyciągam ciasto z lodówki i układam na nim kuleczki rafaello, lekko je dociskając, żeby się trzymały. Następnie delikatnie wylewam warstwę mango i ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin.

Ciasto Gąska gotowe. Smacznego 🙂

Ciasto Gąska

Ciasto Gąska

Ciasto Gąska

Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here