Ciasto Gąska
Poddałam się „gęsiowemu szaleństwu” i zrobiłam ciasto Gąska – bialutkie i żółciutkie – jak rasowa gęś 😉
Przeplatają się tutaj przepyszne smaki mango i kokosa, a kulki rafaello symbolizują wystający gęsi kuperek. To ciasto jest delikatne i przepyszne, a do tego łatwe i każdy sobie z nim poradzi.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na biszkopt na blaszkę 30 x 35 cm:
5 jajek
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka kurkumy
3 krople żółtego barwnika spożywczego (można pominąć, kurkuma i tak nada ładnego żółtego koloru)
Przygotowanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie zmniejszam obroty miksera o połowę i dodaję po jednym żółtku, cały czas ubijając.
Mąkę tortową, ziemniaczaną i kurkumę mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka.
Kiedy biszkopt wystygnie, wyrównuję go z góry i kroję na dwa blaty.
Do nasączenia tortu:
1 szklanka letniej wody
Sok z połowy cytryny
Składniki na krem:
400 ml śmietanki 30%
300 g mascarpone
7 łyżek mleka skondensowanego słodzonego
10 łyżek mleczka kokosowego
¾ szklanki wiórków kokosowych
2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Żelatynę zalewam odrobiną ilością zimnej wody, mieszam i odstawiam do napęcznienia.
Śmietankę ubijam i następnie dodaję do niej mascarpone, mleko skondensowane i 5 łyżek mleczka kokosowego. Miksuję do połączenia się składników.
Do żelatyny dodaję ¼ szklanki gorącej wody i dokładnie mieszam. Następnie do rozpuszczonej żelatyny dodaję 3 łyżki kremu, mieszam i wlewam żelatynę z kremem do pozostałego kremu. Całość miksuję.
Na koniec wiórki kokosowe zalewam 5 łyżkami mleczka kokosowego, mieszam i wsypuję do kremu. Mieszam delikatnie łopatką.
Teraz zabieram się za złożenie ciasta:
Pierwszy blat umieszczam w blaszce, nasączam wodą z cytryną i wykładam ¾ kokosowego kremu. Przykrywam drugim blatem, który również nasączam. Na drugi blat wykładam ¼ kremu, wyrównuję i ciasto wstawiam do lodówki.
Zabieram się za warstwę mango.
Składniki na warstwę mango:
500 g pulpy mango (jeśli chcecie skorzystać ze świeżego mango, musicie je zblendować i zagotować, żeby później dodana żelatyna mogła zadziałać)
3,5 łyżeczki żelatyny
Sok ze średniej cytryny
2 łyżki cukru pudru (lub trochę więcej – do smaku)
12 kulek rafaello lub podobnych białych kulek
Przygotowanie:
Żelatynę zalewam odrobiną ilością zimnej wody, mieszam i odstawiam do napęcznienia.
Pulpę mango przelewam do miseczki, dodaję cukier puder i sok z cytryny. Dokładnie mieszam.
Do żelatyny dodaję ¼ szklanki gorącej wody i dokładnie mieszam, aż żelatyna się rozpuści. Następnie do rozpuszczonej żelatyny dodaję 3 łyżki pulpy mango, mieszam i wlewam żelatynę do reszty pulpy mango.
Wyciągam ciasto z lodówki i układam na nim kuleczki rafaello, lekko je dociskając, żeby się trzymały. Następnie delikatnie wylewam warstwę mango i ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin.
Ciasto Gąska gotowe. Smacznego 🙂