Ciasto kakaowe z migdałową kruszonką
Babki i babeczki,  Ciasta,  W 30 minut

Ciasto kakaowe z migdałową kruszonką

To proste ciasto kakaowe z migdałową kruszonką i śliwkami przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Ciasto wychodzi wilgotne, smaczne, a śliwki i kruszonka z dodatkiem płatków migdałowych są tutaj świetnym dodatkiem.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na ciasto:

2 ½ szklanki mąki

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 czubate łyżki kakao

2 jajka

1 szklanka maślanki

¾ szklanki oleju

Przygotowanie:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej umieszczam w misce i mieszam tylko do uzyskania gęstego, niejednorodnego ciasta. Następnie ciasto wykładam na blaszkę (25 cm x 28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Składniki na kruszonkę:

80 g masła

6 łyżek cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

7 łyżek mąki

3 pełne garście płatków migdałowych

Dodatkowo 300 g śliwek (mogą być mrożone)

Przygotowanie:

Składniki na kruszonkę umieszczam w misce i zagniatam do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Pamiętaj, że konsystencję możemy sami regulować. Jeśli kruszonka wydaje Ci się zbyt sucha, dodaj trochę masła, jeśli zbyt lepka – trochę mąki i cukru.

Śliwki kroję w kostkę i wykładam na ciasto kakaowe. Całość posypuję kruszonką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 60 minut.

Ciasto kakaowe z migdałową kruszonką gotowe. Smacznego 🙂

Ciasto kakaowe z migdałową kruszonką

Ciasto kakaowe z migdałową kruszonką

Ciasto kakaowe z migdałową kruszonką
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here