Ciasto kakaowe z migdałową kruszonką
To proste ciasto kakaowe z migdałową kruszonką i śliwkami przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Ciasto wychodzi wilgotne, smaczne, a śliwki i kruszonka z dodatkiem płatków migdałowych są tutaj świetnym dodatkiem.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto:
2 ½ szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
2 jajka
1 szklanka maślanki
¾ szklanki oleju
Przygotowanie:
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej umieszczam w misce i mieszam tylko do uzyskania gęstego, niejednorodnego ciasta. Następnie ciasto wykładam na blaszkę (25 cm x 28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Składniki na kruszonkę:
80 g masła
6 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
7 łyżek mąki
3 pełne garście płatków migdałowych
Dodatkowo 300 g śliwek (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
Składniki na kruszonkę umieszczam w misce i zagniatam do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Pamiętaj, że konsystencję możemy sami regulować. Jeśli kruszonka wydaje Ci się zbyt sucha, dodaj trochę masła, jeśli zbyt lepka – trochę mąki i cukru.
Śliwki kroję w kostkę i wykładam na ciasto kakaowe. Całość posypuję kruszonką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 60 minut.
Ciasto kakaowe z migdałową kruszonką gotowe. Smacznego 🙂
2 komentarze
Justyna
Uwielbiam takie proste ciasta. A jak że śliwkami, to już jest moje ulubione ???? Dzięki za przepis .
Karolina
O tak, to zdecydowanie łatwe i szybkie ciasto, które super smakuje 🙂 Cieszę się, że trafiłam ze smakami 🙂 Pozdrawiam i życzę szybkich i udanych wypieków 🙂