Sernik ricotta z borówkami
Na czekoladowym spodzie powstał sernik ricotta z borówkami – lekko kremowy, delikatny, z owocową nutą – po prostu świetny 🙂
Składniki na spód:
300 g ciasteczek petite beurre (użyłam tych grubych)
110 g masła
2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam w rondelku. Ciasteczka mielę i dodaję razem z kakao do masła. Mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Spód tortownicy 20-22 cm wykładam papierem do pieczenia, ciasteczka z masłem przesypuję do tortownicy i wylepiam nimi spód i boczki. Tortownicę wstawiam do lodówki.
Składniki na masę:
750 g serka ricotta
1 łyżka cukru waniliowego
4 duże jajka
4 czubate łyżki cukru pudru
3 łyżki kaszy manny
200 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Serek, wanilię, cukier puder, jajka i kaszę manną umieszczam w misce i mieszam łyżką lub delikatnie miksuję. Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję do serka i delikatnie mieszam łopatką.
Masę wykładam na ciemny spód i wstawiam całość do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 90 minut.
Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam sernik w zamkniętym piekarniku jeszcze na 15 minut.
Następnie sernik wyciągam i zostawiam do wystygnięcia, na koniec wstawiam, najlepiej na całą noc, do lodówki.
Następnego dnia przygotowuję borówkową górę.
Składniki na borówkową górę:
250 g borówek (mogą być mrożone)
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Borówki, cukier puder i sok z cytryny umieszczam w rondelku i podgrzewam, aż borówki puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaję do borówek. Cały czas mieszam, aż borówki zgęstnieją do konsystencji kisielu.
Gorące borówki wykładam na sernik, rozprowadzam i pozostawiam do zastygnięcia.
Sernik ricotta z borówkami gotowy. Smacznego 🙂