Ciasto cytrynowe z mango i kokosem
Ciasta,  Torty

Ciasto cytrynowe z mango i kokosem

Z połączenia letnich smaków powstało ciasto cytrynowe z mango i kokosem. Lekkie, delikatne, smaczne – po prostu doskonałe na ciepłe dni 🙂

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na ciasto cytrynowe:

4 jajka

3 łyżki cukru pudru

¾ szklanki mąki

1 cytryna

1 szczypta soli

Przygotowanie:

Ocieram skórkę z cytryny. Z połowy wyciskam sok.

Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaję 1,5 łyżki cukru pudru.

Żółtka ucieram z 1,5 łyżki cukru pudru, szczyptą soli i 1 łyżką soku z cytryny na masę o konsystencji jasnego kremu.

Do utartej masy dodaję skórkę otartą z cytryny, przesiewam mąkę i wykładam pianę. Wszystko delikatnie mieszam łopatką do połączenia się składników.

Dno tortownicy (18-20 cm) wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut, do suchego patyczka. Następnie uchylam piekarnik i jeszcze chwilę pozostawiam ciasto w środku, około 10 minut. Ciasto odstawiam do wystygnięcia.

Zimne ciasto wyrównuję ścinając ewentualną górkę, która urosła podczas pieczenia i nasączam 1/3 szklanką wody z pozostałym sokiem z cytryny.

Składniki na warstwę mango:

300 ml (1 ½ szklanki) pulpy mango

2 łyżeczki żelatyny

125 g ricotty lub mascarpone

4 łyżki słodzonego mleka skondensowanego

2 łyżki cytryny

200 ml śmietanki 30%

Wiórki czekoladowe (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. Pulpę mango miksuję z serkiem, cytryną i mlekiem skondensowanym.

Do żelatyny dodaję niewielką ilość gorącej wody i mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Następnie do rozpuszczonej żelatyny dodaję 3 łyżki masy mango, mieszam i wlewam do pozostałej masy mango mieszając.

Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję do mango i delikatnie mieszam łopatką. Na koniec dodaję wiórki czekoladowe i mieszam.

Masę mango wylewam na cytrynowe ciasto i całość wstawiam do lodówki na kilka godzin.

W tym czasie przygotowuję warstwę kokosową.

Składniki na warstwę kokosową:

3 białka

150 g wiórków kokosowych

6 łyżek cukru

Przygotowanie:

Białka ubijam i pod koniec ubijania dodaję po jednej łyżce cukru. Za każdym razem ubijam do momentu, aż cukier się rozpuści.

Do piany dodaję wiórki kokosowe i całość mieszam delikatnie łopatką.

Dużą blaszkę wykładam papierem do pieczenia, odrysowuję na nim okrąg o średnicy blaszki, w której mam ciasto, wykładam kokosową bezę, ładnie formuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 140 °C na 40 minut, aż kokosanka się wysuszy i lekko zarumieni.

Kiedy beza kokosowa wystygnie można ją od spodu posmarować czekoladą, wtedy będzie dłużej chrupiąca (w tym przypadku ciasto należy kroić ostrym nożem, najlepiej z ząbkami, bardzo delikatnie 🙂 ).

Ciasto wyciągam z blaszki i bezę wykładam na zastygnięty mus mango.

Ciasto cytrynowe z mango i kokosem gotowe. Smacznego 🙂 

Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here