Ciasto cytrynowe z mango i kokosem
Z połączenia letnich smaków powstało ciasto cytrynowe z mango i kokosem. Lekkie, delikatne, smaczne – po prostu doskonałe na ciepłe dni 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto cytrynowe:
4 jajka
3 łyżki cukru pudru
¾ szklanki mąki
1 cytryna
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Ocieram skórkę z cytryny. Z połowy wyciskam sok.
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaję 1,5 łyżki cukru pudru.
Żółtka ucieram z 1,5 łyżki cukru pudru, szczyptą soli i 1 łyżką soku z cytryny na masę o konsystencji jasnego kremu.
Do utartej masy dodaję skórkę otartą z cytryny, przesiewam mąkę i wykładam pianę. Wszystko delikatnie mieszam łopatką do połączenia się składników.
Dno tortownicy (18-20 cm) wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut, do suchego patyczka. Następnie uchylam piekarnik i jeszcze chwilę pozostawiam ciasto w środku, około 10 minut. Ciasto odstawiam do wystygnięcia.
Zimne ciasto wyrównuję ścinając ewentualną górkę, która urosła podczas pieczenia i nasączam 1/3 szklanką wody z pozostałym sokiem z cytryny.
Składniki na warstwę mango:
300 ml (1 ½ szklanki) pulpy mango
2 łyżeczki żelatyny
125 g ricotty lub mascarpone
4 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
2 łyżki cytryny
200 ml śmietanki 30%
Wiórki czekoladowe (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. Pulpę mango miksuję z serkiem, cytryną i mlekiem skondensowanym.
Do żelatyny dodaję niewielką ilość gorącej wody i mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Następnie do rozpuszczonej żelatyny dodaję 3 łyżki masy mango, mieszam i wlewam do pozostałej masy mango mieszając.
Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję do mango i delikatnie mieszam łopatką. Na koniec dodaję wiórki czekoladowe i mieszam.
Masę mango wylewam na cytrynowe ciasto i całość wstawiam do lodówki na kilka godzin.
W tym czasie przygotowuję warstwę kokosową.
Składniki na warstwę kokosową:
3 białka
150 g wiórków kokosowych
6 łyżek cukru
Przygotowanie:
Białka ubijam i pod koniec ubijania dodaję po jednej łyżce cukru. Za każdym razem ubijam do momentu, aż cukier się rozpuści.
Do piany dodaję wiórki kokosowe i całość mieszam delikatnie łopatką.
Dużą blaszkę wykładam papierem do pieczenia, odrysowuję na nim okrąg o średnicy blaszki, w której mam ciasto, wykładam kokosową bezę, ładnie formuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 140 °C na 40 minut, aż kokosanka się wysuszy i lekko zarumieni.
Kiedy beza kokosowa wystygnie można ją od spodu posmarować czekoladą, wtedy będzie dłużej chrupiąca (w tym przypadku ciasto należy kroić ostrym nożem, najlepiej z ząbkami, bardzo delikatnie 🙂 ).
Ciasto wyciągam z blaszki i bezę wykładam na zastygnięty mus mango.
Ciasto cytrynowe z mango i kokosem gotowe. Smacznego 🙂
2 komentarze
Klaudia
Wyśmienite ciacho w każdej warstwie. 🙂
Karolina
Bardzo dziękuję i gorąco polecam. Na słonecznie dni idealne 🙂 🙂