Ciasteczka czekoladowe
Ciemne ciasteczka czekoladowe z kawałkami białej czekolady i orzechami – to brzmi i smakuje dobrze.
Bardzo łatwy przepis, który koniecznie trzeba wypróbować 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki (na około 18 sztuk):
225 g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
2 ¼ szklanki mąki tortowej
2 czubate łyżki kakao
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
100 g białej czekolady
100 g ulubionych orzechów
Przygotowanie:
Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodaję kolejno jajka cały czas ucierając.
W osobnej misce mieszam mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, pokrojoną w kostki czekoladę i posiekane orzechy.
Taką mieszankę dodaję do masła z jajkami i całość mieszam łopatką.
Dużą blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Masę nakładam łyżką. Każde ciasteczko powinno mieć wielkość orzecha włoskiego. Podczas pieczenia urośnie. Kulkę ciasta można też lekko spłaszczyć, ciasteczka będą wtedy niższe – jak kto woli 🙂
Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 12-15 minut.
Upieczone ciasteczka przekładam od razu na kratkę, żeby mogły odparować.
Ciasteczka czekoladowe gotowe. Smacznego 🙂
2 komentarze
Centrum Kempingowe
Idealne rozwiązanie na jesienne weekendy. Dzieciaki już zacierają recę.
Karolina
🙂 Polecam. Takie proste i takie pyszne 🙂