Bułeczka czosnkowa
Ciasta,  Drożdżowe,  Wytrawnie

Bułeczka czosnkowa

Taka idealna propozycja na piknik, grilla, kolację, do podgryzienia 😉 Bułeczka czosnkowa jest bardzo delikatna i smakowita. Prosty przepis, który nie wymaga zbyt wiele zaangażowania.

Składniki:

2 ½ szklanki mąki (użyłam typu 500)

2 żółtka (z białek możecie zrobić kokosanki)

1 jajko

½ szklanki mleka

3 dag drożdży

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

60 g masła

Drożdże rozkruszam, zasypuję cukrem i zalewam 2 łyżkami letniego mleka, następnie rozprowadzam i odstawiam do wyrośnięcia na 10-15 minut pod przykryciem.

Masło rozpuszczam.

Do miski wsypuję mąkę, żółtka, jajko, sól i wyrośnięte drożdże i zagniatam ciasto, na koniec dodaję rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiam. Ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.

Przygotowuję nadzienie.

Składniki:

50 g masła

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżka oregano

½ łyżeczki soli

Masło rozpuszczam, dodaję do niego zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o grubości 5 mm. Nadzienie rozprowadzam na całej powierzchni, ciasto kroję na 3 pasy (zdjęcie pomocnicze pod przepisem) i każdy pas zwijam w rulon. Rulony ustawiam w tortownicy (średnica 20-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie smaruję ciasto białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut, aż się zarumieni.

Smacznego 😊

Bułeczka czosnkowa
Bułeczka czosnkowa
Bułeczka czosnkowa

Zdjęcia pomocnicze:

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *