Bułeczka czosnkowa
Taka idealna propozycja na piknik, grilla, kolację, do podgryzienia 😉 Bułeczka czosnkowa jest bardzo delikatna i smakowita. Prosty przepis, który nie wymaga zbyt wiele zaangażowania.
Składniki:
2 ½ szklanki mąki (użyłam typu 500)
2 żółtka (z białek możecie zrobić kokosanki)
1 jajko
½ szklanki mleka
3 dag drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
60 g masła
Drożdże rozkruszam, zasypuję cukrem i zalewam 2 łyżkami letniego mleka, następnie rozprowadzam i odstawiam do wyrośnięcia na 10-15 minut pod przykryciem.
Masło rozpuszczam.
Do miski wsypuję mąkę, żółtka, jajko, sól i wyrośnięte drożdże i zagniatam ciasto, na koniec dodaję rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiam. Ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.
Przygotowuję nadzienie.
Składniki:
50 g masła
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżka oregano
½ łyżeczki soli
Masło rozpuszczam, dodaję do niego zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o grubości 5 mm. Nadzienie rozprowadzam na całej powierzchni, ciasto kroję na 3 pasy (zdjęcie pomocnicze pod przepisem) i każdy pas zwijam w rulon. Rulony ustawiam w tortownicy (średnica 20-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie smaruję ciasto białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut, aż się zarumieni.
Smacznego 😊
Zdjęcia pomocnicze: