Ciasto bez jajek ze śliwkami
To propozycja na sytuację kryzysową, kiedy jajek w domu brak, a ciasta się chce 😉 Ciasto bez jajek ze śliwkami ma krótki skład, jest łatwe, szybkie i szybko znika 😊
Składniki:
500 g + 1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
5 łyżek kwaśnej śmietany
200 g masła
20 śliwek (mogą być mrożone)
2 łyżki cynamonu
Dodatkowo:
Cukier puder lub rozpuszczona czekolada
500 g mąki, proszek do pieczenia, cukier puder, kwaśną śmietanę i masło umieszczam w misce i zagniatam z tych składników ciasto o konsystencji mokrego piasku. Dwie pełne garście ciasta odkładam do miseczki, a resztę ciasta zagniatam w kulkę.
Ciasto rozwałkowuję i wykładam do blaszki (30×35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki kroję na połówki, układam na cieście i posypuję cynamonem. Do odłożonego ciasta dosypuję łyżkę mąki i mieszam jak kruszonkę, którą wykładam na ciasto i śliwki.
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem lub polewam rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego 😊
2 komentarze
Słodko Słodka
Bardzo smaczne ciasto, wersja kryzysowa 😉 Super
Karolina
Dziękuję bardzo 😉 To rzadko u mnie się zdarza, ale jakimś cudem zabrakło jajek, a ciasta się chciało 😉