Ciasto kleks z Ziemi Chebskiej
Ciasto kleks z Ziemi Chebskiej to specjalność Kraju Sudetów. To tutaj przeplata się kultura czeska z niemiecką. To tutaj połączone są losy ludności różnych nacji.
Są to tereny piękne zarówno przyrodniczo (np. Rezerwat Przyrody SOOS), jak i architektonicznie (np. miasto Cheb).
Na styku kultur powstają przepisy, które potrafią zaskakiwać. Tak też jest w przypadku kleksa z Ziemi Chebskiej. To różnorodność smaków zamknięta w jednym cieście.
Czarne kleksy powideł śliwkowych i białe kleksy twarogu sprawiają, że ciasto ma interesujący wygląd i zaskakuje smakami.
Składniki na ciasto drożdżowe:
500 g mąki
3,5 dag drożdży
1/3 szklanki cukru
¼ litra letniego mleka
100 g masła
1 jajko
1 szczypta soli
Składniki na masę makową:
½ litra mleka
1 szczypta soli
Skórka z połowy cytryny
2/3 szklanki kaszy manny
300 g mielonego maku
½ szklanki cukru
2 łyżki miodu
2 garście rodzynek (jeśli lubicie 😊)
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżki rumu
Składniki na masę serową:
250 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
1 żółtko (jeśli twaróg nie jest z wiaderka)
¼ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
200 g powideł
1 łyżka rumu
Składniki na kruszonkę:
2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
80 g masła
2 garście migdałów w słupkach
Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe. Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżeczką cukru, odrobiną letniego mleka i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże, cukier, mleko, jajko i sól. Mieszamy. Masło rozpuszczamy i dodajmy do ciasta. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie jednolite i będzie odchodzić od miski. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Międzyczasie przygotowujemy masę makową. Zagotowujemy mleko, sól i skórkę cytrynową. Dodajemy kaszę mannę, mieszamy i odstawiamy na 5 minut, żeby kasza napęczniała. Do kaszy dodajemy zmielony mak, cukier, miód i opcjonalnie rodzynki. Następnie dodajemy cynamon i rum. Całość mieszamy.
W drugiej misce mieszamy wszystkie składniki na masę serową. Powidła mieszamy z rumem.
Składniki na kruszonkę mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Blaszkę (40×25 cm – jeśli nie lubicie dużej ilości maku, blaszka może być większa, ciasto będzie wtedy niższe) wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce rozprowadzamy ciasto drożdżowe robiąc niewielkie ranty. Na ciasto drożdżowe wykładamy masę makową i równomiernie rozsmarowujemy. Masę serową i powidła układamy naprzemiennie na masie makowej w formie kleksów. Całość posypujemy kruszonką i migdałami. Ciasto odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni) na 50 minut (przy większej blaszce trochę krócej).
Można zajadać, a jeśli w trakcie odkrywania smaków ciasta kleksa nabierzecie również ochoty na odkrywanie naszych południowych sąsiadów, to podrzucam kilka propozycji 😊
Smacznego podróżowania 😊
2 komentarze
klinika kardiologii
Ciasto wygląda obłędnie, aż z chęcią sam bym je zjadł.
Karolina
Bardzo dziękuję 🙂 Polecam, bo zacne w smaku 🙂 Pozdrawiam