Ślimaki cynamonowe z powidłami
Ślimaki cynamonowe z powidłami to wynik kompromisu 🙂 Zrobić drożdżówki z cynamonem czy z powidłami? – nie mogłam się zdecydować, więc powstały ślimaki cynamonowe z powidłami. Dodałam do nadzienia jeszcze kakao i taka kompozycja doskonale się sprawdziła 🙂
Ciasto drożdżowe jest delikatne i miękkie, pozostaje świeże i jest naprawdę łatwe.
Uwaga: szklanka 200 ml
Ilość: 16 sztuk
Składniki na ciasto:
2 ¼ szklanki mąki tortowej
3 żółtka
½ szklanki mleka
40 g drożdży
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki cukru
60 g masła
1 szczypta soli
½ słoika powideł (100-150 g)
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru (jeśli powidła nie są słodzone)
Przygotowanie:
Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.
Mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Składniki mieszam i kiedy lekko się połączą, dodaję rozpuszczone masło. Ciasto zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Rozwałkowane ciasto smaruję powidłami, posypuję cynamonem, kakao i cukrem i zwijam od dłuższej strony.
Następnie rolkę kroję na plastry grubości ok. 1,5 cm.
Układam ślimaki na blaszce i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na 20-30 minut (w ciepłe miejsce). Następnie wyrośnięte ślimaki piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut, aż się zarumienią.
Gdy przestygną polewam je lukrem.
Składniki na lukier:
3-4 łyżki cukru pudru
1,5-2 łyżek wody
Do cukru pudru dodaję wodę i mieszam. Jeśli lukier będzie za gęsty, dodaję odrobinkę wody, jeśli za rzadki – trochę cukru pudru. Smaruję ślimaki lukrem i zostawiam do zastygnięcia (można też zajadać od razu😊)
Ślimaki cynamonowe z powidłami gotowe. Smacznego 😊
4 komentarze
Słodko Słodka
Pyszne😍
Karolina
🙂 🙂 🙂 Bardzo dziękuję. Uwielbiam drożdżowe wszystko 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Karolina
A tutaj ślimaki z czko-śliwkowymi powidłami w wykonaniu Sylwii. Wspaniałe 🙂 Smacznego 🙂
Karolina
🙂