ślimaki z cynamomen i powidłami
Ciasta,  Ciastka,  Drożdżowe

Ślimaki cynamonowe z powidłami

Zrobić drożdżówki z cynamonem czy z powidłami? – nie mogłam się zdecydować, więc powstały ślimaki cynamonowe z powidłami. Dodałam do nadzienia jeszcze kakao i taka kompozycja doskonale się sprawdziła.

Ciasto drożdżowe jest delikatne i miękkie, pozostaje świeże i jest naprawdę łatwe.

Składniki na około 16 ślimaków:

2 ¼ szklanki mąki

3 żółtka

½ szklanki mleka

4 dag drożdży

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 łyżki cukru

6 dag masła

1 szczypta soli

½ słoika powideł (100-150 g)

2-3 łyżeczki cynamonu

2 łyżki kakao

2 łyżki cukru (jeśli powidła nie są słodzone)

Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.

Mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Składniki mieszam i kiedy lekko się połączą, dodaję rozpuszczone masło. Ciasto zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Rozwałkowane ciasto smaruję powidłami, posypuję cynamonem, kakao i cukrem i zwijam od dłuższej strony.

Następnie rolkę kroję na plastry grubości ok. 1,5 cm.

Układam ślimaki na blaszce i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na 20-30 minut (w ciepłe miejsce). Następnie wyrośnięte ślimaki piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut.

Muszą się zarumienić.

Gdy przestygną polewam je lukrem

Składniki na lukier:

3-4 łyżki cukru pudru

1,5-2 łyżek wody

Do cukru pudru dodaję wodę i mieszam. Jeśli lukier będzie za gęsty, dodaję odrobinkę wody, jeśli za rzadki – trochę cukru pudru. Smaruję ślimaki lukrem i zostawiam do zastygnięcia (można też zajadać od razu😊)

Smacznego 😊

Ślimaki cynamonowe z powidłami
Ślimaki cynamonowe z powidłami
Ślimaki cynamonowe z powidłami
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *