Stefanka bez pieczenia
Bez pieczenia,  Boże Narodzenie,  Ciasta

Stefanka bez pieczenia

Bardzo łatwe i szybkie ciasto to musi być stefanka bez pieczenia 😊

Tym razem przepis pochodzi ze starego zeszytu, ale nie mojej Mamy, tylko Mamy Pani Ewy. Dziękuję za podzielenie się takim skarbem, a Was zapraszam po przepis 😊

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki:

1 litr mleka

1 szklanka cukru

1 szklanka kaszy manny

250 g masła

2 łyżki kakao

50 g czekolady

1 łyżka cukru waniliowego

80 szt. ciastek petite beurre (u mnie te grube)

Przygotowanie:

Mleko, cukier, masło umieszczam w garnku i zagotowuję. Do mleka dodaję szklankę kaszy manny ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Kiedy masa zgęstnieje, ściągam garnek z ognia i dzielę masę na dwie równe części.

Do jednej części dodaję cukier waniliowy, a do drugiej kakao i czekoladę. Obydwie masy mieszam do połączenia się składników.

Na blaszkę (u mnie 25 x 21 cm) wykładam pierwszą warstwę ciastek (4 x 4 ciastka). Na ciastka wykładam połowę czekoladowej masy, na masę kolejne ciastka 4 x 4. Czynności powtarzam na zmianę z masą waniliową. Kończę ciastkami i odstawiam ciasto do wystygnięcia, a następnie do lodówki na kilka godzin.

Teraz mogę przygotować polewę.

Składniki na polewę:

100 ml śmietanki 30%

90 g czekolady

1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Śmietankę podgrzewam, aż będzie gorąca i wrzucam do niej czekoladę i miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści i mieszam do połączenia się składników.

Ciasto przystrajam dowolnie. U mnie to liofilizowane truskawki w białej czekoladzie i truskawkowym pudrze.

Ciasto wstawiam ponownie do lodówki na kilka godzin. Stefanka bez pieczenia gotowa. Smacznego 😊

Stefanka bez pieczenia

Stefanka bez pieczenia

Stefanka bez pieczenia
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.