Stefanka bez pieczenia
Bardzo łatwe i szybkie ciasto to musi być stefanka bez pieczenia 🙂
Tym razem przepis pochodzi ze starego zeszytu, ale nie mojej Mamy, tylko Mamy Pani Ewy. Dziękuję za podzielenie się takim skarbem, a Was zapraszam po przepis 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
250 g masła
2 łyżki kakao
50 g czekolady
1 łyżka cukru waniliowego
80 szt. ciastek petite beurre (u mnie te grube)
Przygotowanie:
Mleko, cukier, masło umieszczam w garnku i zagotowuję. Do mleka dodaję szklankę kaszy manny ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Kiedy masa zgęstnieje, ściągam garnek z ognia i dzielę masę na dwie równe części.
Do jednej części dodaję cukier waniliowy, a do drugiej kakao i czekoladę. Obydwie masy mieszam do połączenia się składników.
Na blaszkę (u mnie 25 x 21 cm) wykładam pierwszą warstwę ciastek (4 x 4 ciastka). Na ciastka wykładam połowę czekoladowej masy, na masę kolejne ciastka 4 x 4. Czynności powtarzam na zmianę z masą waniliową. Kończę ciastkami i odstawiam ciasto do wystygnięcia, a następnie do lodówki na kilka godzin.
Teraz mogę przygotować polewę.
Składniki na polewę:
100 ml śmietanki 30%
90 g czekolady
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Śmietankę podgrzewam, aż będzie gorąca i wrzucam do niej czekoladę i miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści i mieszam do połączenia się składników.
Ciasto przystrajam dowolnie. U mnie to liofilizowane truskawki w białej czekoladzie i truskawkowym pudrze.
Ciasto wstawiam ponownie do lodówki na kilka godzin. Stefanka bez pieczenia gotowa. Smacznego 🙂
2 komentarze
Miłość
Wyglada rewelacyjnie 😉
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 Polecam nie tylko na święta 🙂