Baklawa
Baklawa, bakława, baklava… różne nazwy i warianty, ale zawsze tak samo doskonały smak.
Baklawa to deser z kuchni Bliskiego Wschodu. Szczególnie lubiana jest w Turcji, Grecji, Bułgarii, na Bałkanach…
To mnóstwo pysznych orzechów i miodu ukrytych w cieście filo.
Można się zakochać 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
1 opakowanie ciasta filo (u mnie 300g)
½ szklanki mielonych migdałów
½ szklanki drobno siekanych pistacji,
½ szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
120 g masła
Przygotowanie:
Ciasto wyciągam pół godziny wcześniej z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej.
Orzechy i migdały mieszam w miseczce. Masło rozpuszczam i odstawiam do wystygnięcia. Cukier mieszam z cynamonem.
Blaty ciasta filo kroję na pół. Dobieram blaszkę do wielkości przekrojonych blatów. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam pierwszy blat ciasta i smaruję go rozpuszczonym masłem (resztę przykrywam ściereczką – blaty są bardzo cienkie i szybko wysychają). Kładę kolejny blat i znowu smaruję go masłem. Tak układam 4 blaty.
Na czwarty blat wykładam 1/3 porcji orzechów i posypują 1/3 porcji cukru z cynamonem.
Na orzechy kładę kolejny blat, smaruję go masłem i cały proces powtarzam dla 3 blatów.
Ponownie wykładam 1/3 orzechów i 1/3 cukru i na to wędrują kolejne 3 blaty smarowane masłem.
Teraz ostatnia porcja orzechów i cukru i ostatnie 4 blaty, każdy smarowany masłem.
Dociskam całość i kroję na kawałki (wielkość dowolna, zależy, jak duże kawałki chcemy uzyskać). Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 35-40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia.
W tym czasie przygotowuję syrop, którym poleję baklawę.
Składniki na syrop:
½ szklanki miodu
Sok z połowy pomarańczy
Przygotowanie:
Miód i sok podgrzewam w garnku i jeszcze ciepłą masą polewam upieczone ciasto.
Pozostawiam do wystygnięcia.
Baklawa gotowa. Z kubkiem gorącej kawy smakuje doskonale.
Wskazówka: Baklawę możecie przygotować z jednej porcji ciasta, ale podwójnej porcji orzechów. Będzie jeszcze smaczniejsza.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Karol
No to teraz narobiłaś smaka. uwielbiam BAKLAWA. kojarzy mi się z wakacjami 😍
Karolina
Dziękuję 🙂 Mamy takie same skojarzenia 🙂 Wakacje, słońce, ciepło i baklawa 😉