Baklawa
Ciasta,  Desery,  Podróże z wypiekami,  W 30 minut

Baklawa

Baklawa, bakława, baklava… różne nazwy i warianty, ale zawsze tak samo doskonały smak.

Baklawa to deser z kuchni Bliskiego Wschodu. Szczególnie lubiana jest w Turcji, Grecji, Bułgarii, na Bałkanach…

To mnóstwo pysznych orzechów i miodu ukrytych w cieście filo.

Można się zakochać 😊

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki:

1 opakowanie ciasta filo (u mnie 300g)

½ szklanki mielonych migdałów

½ szklanki drobno siekanych pistacji,

½ szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych

1/3 szklanki cukru

1 łyżeczka cynamonu

120 g masła

Przygotowanie:

Ciasto wyciągam pół godziny wcześniej z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej.

Orzechy i migdały mieszam w miseczce. Masło rozpuszczam i odstawiam do wystygnięcia. Cukier mieszam z cynamonem.

Blaty ciasta filo kroję na pół. Dobieram blaszkę do wielkości przekrojonych blatów. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam pierwszy blat ciasta i smaruję go rozpuszczonym  masłem (resztę przykrywam ściereczką – blaty są bardzo cienkie i szybko wysychają). Kładę kolejny blat i znowu smaruję go masłem. Tak układam 4 blaty.

Na czwarty blat wykładam 1/3 porcji orzechów i posypują 1/3 porcji cukru z cynamonem.

Na orzechy kładę kolejny blat, smaruję go masłem i cały proces powtarzam dla 3 blatów.

Ponownie wykładam 1/3 orzechów i 1/3 cukru i na to wędrują kolejne 3 blaty smarowane masłem.

Teraz ostatnia porcja orzechów i cukru i ostatnie 4 blaty, każdy smarowany masłem.

Dociskam całość i kroję na kawałki (wielkość dowolna, zależy, jak duże kawałki chcemy uzyskać). Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 35-40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia.

W tym czasie przygotowuję syrop, którym poleję baklawę.

Składniki na syrop:

½ szklanki miodu

Sok z połowy pomarańczy

Przygotowanie:

Miód i sok podgrzewam w garnku i jeszcze ciepłą masą polewam upieczone ciasto.

Pozostawiam do wystygnięcia.

Baklawa gotowa. Z kubkiem gorącej kawy smakuje doskonale.

Wskazówka: Baklawę możecie przygotować z jednej porcji ciasta, ale podwójnej porcji orzechów. Będzie jeszcze smaczniejsza.

Smacznego 😊

Baklawa

Baklawa

Baklawa
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.