szarlotka z toffi
Ciasta,  W 30 minut

Szarlotka z toffi

Szybka i pyszna propozycja, czyli szarlotka z toffi. Kruche ciasto, jabłka i pyszna polewa.

Krótka lista składników i świetny smak – to prawdziwe zalety.

Składniki na ciasto:

1 ½ szklanki mąki

1 żółtko

125 g masła

Uwaga: szklanka 200 ml

Z podanych składników zagniatam ciasto i wkładam do lodówki na 20 minut.

Następnie ciasto rozwałkowuję i wykładam nim tortownicę (22 cm) tworząc 2-3 cm rant. Nakłuwam widelcem.

Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę przez 10-12 minut.

W tym czasie przygotowuję nadzienie.

Składniki na nadzienie:

100 g orzechów laskowych

1 łyżka masła

1/3 szklanki cukru

3 łyżki śmietany kremówki

2 łyżki mąki

4-5 jabłek

Jabłka obieram i kroję na cienkie cząstki (u mnie to półksiężyce). Jabłka układam gęsto na upieczonym cieście.

Orzechy siekam i wrzucam do rondelka razem z masłem, cukrem, śmietaną i mąką. Stale mieszając zagotowuję.

Przekładam masę na jabłka i równomiernie rozprowadzam. Blaszkę wstawiam ponownie do piekarnika i piekę około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni, aż masa się zarumieni.

Kiedy ciasto wystygnie, posypuję je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Szarlotka z toffi gotowa. Można podawać ją na ciepło lub zimno.

Smacznego 😊

Szarlotka z toffi
Szarlotka z toffi
Szarlotka z toffi
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *