Szarlotka z toffi
Szybka i pyszna propozycja, czyli szarlotka z toffi. Kruche ciasto, jabłka i pyszna polewa.
Krótka lista składników i świetny smak – to prawdziwe zalety.
Składniki na ciasto:
1 ½ szklanki mąki
1 żółtko
125 g masła
Uwaga: szklanka 200 ml
Z podanych składników zagniatam ciasto i wkładam do lodówki na 20 minut.
Następnie ciasto rozwałkowuję i wykładam nim tortownicę (22 cm) tworząc 2-3 cm rant. Nakłuwam widelcem.
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę przez 10-12 minut.
W tym czasie przygotowuję nadzienie.
Składniki na nadzienie:
100 g orzechów laskowych
1 łyżka masła
1/3 szklanki cukru
3 łyżki śmietany kremówki
2 łyżki mąki
4-5 jabłek
Jabłka obieram i kroję na cienkie cząstki (u mnie to półksiężyce). Jabłka układam gęsto na upieczonym cieście.
Orzechy siekam i wrzucam do rondelka razem z masłem, cukrem, śmietaną i mąką. Stale mieszając zagotowuję.
Przekładam masę na jabłka i równomiernie rozprowadzam. Blaszkę wstawiam ponownie do piekarnika i piekę około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni, aż masa się zarumieni.
Kiedy ciasto wystygnie, posypuję je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Szarlotka z toffi gotowa. Można podawać ją na ciepło lub zimno.
Smacznego 😊
4 komentarze
Asia
Wersja toffi szarlotki… Brzmi na prawdę pysznie :))
Karolina
🙂 O tak, zapieczony sos z góry z orzechami naprawdę nadaje smaku 🙂 Polecam i pozdrawiam 🙂
Ula
Nigdy nie jadłam szarlotki. Wypadałoby w końcu spróbować.
Karolina
Oj, to koniecznie trzeba nadrobić. Klasyczną, z pianką, z toffi, jest tyle smacznych wersji 😉 Polecam i pozdrawiam 🙂