Batony owsiane
Batony owsiane to propozycja na trochę więcej zdrowia w słodyczach 😊 Przepyszny fit zamiennik batonika ze sklepu 😉
A co najważniejsze, to szybki i łatwy przepis, a takie lubimy najbardziej.
Składniki na około 8 sztuk:
½ szklanki płatków osianych
½ szklanki siekanych orzechów laskowych
1/3 szklanki płatków migdałów
½ szklanki siekanych orzechów ziemnych
50 g siekanej ciemnej czekolady
1 łyżka roztopionego masła
3 łyżki miodu.
Uwaga: szklanka 200 ml
Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam łyżką do delikatnego połączenia się składników. Miód i masło muszą „oblepić” pozostałe składniki.
Blaszkę 15x30cm wykładam papierem do pieczenia, wsypuję masę i dokładnie ją rozprowadzam i ugniatam tak, aby tworzyła równą i zwartą powierzchnię wysoką na około 1 cm (najlepiej wilgotną ręką).
Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę batony przez 30-35 minut, aż się zarumienią. Następnie wyciągam blaszkę z piekarnika, przykrywam papierem do pieczenia i obciążam (wykorzystałam do tego wąską deseczkę, na której ustawiłam dwa duże słoiki z wodą).
Kiedy batony całkowicie wystygną, wyciągam je z blaszki, ściągam papier do pieczenia i odkładam na kratkę. Moje batony schły jeszcze kilka godzin, a następnie przycięłam je w paski.
Batony owsiane gotowe, smacznego 😊
2 komentarze
Aldona
W takiej formie prezentacji wyglądają jak niesamowity prezent 🙂 Jestem ciekawa jak mi wyjdą, dzisiaj będę testowała swoje umiejętności kulinarne.
Karolina
O tak, świetnie nadają się na prezent 🙂 Mam nadzieję, że będą smakować 🙂 Pozdrawiam 🙂