Batony owsiane
Ciasta,  Ciastka,  Fit na słodko,  W 30 minut

Batony owsiane

Batony owsiane to propozycja na trochę więcej zdrowia w słodyczach 😊 Przepyszny fit zamiennik batonika ze sklepu 😉

A co najważniejsze, to szybki i łatwy przepis, a takie lubimy najbardziej.

Składniki na około 8 sztuk:

½ szklanki płatków osianych

½ szklanki siekanych orzechów laskowych

1/3 szklanki płatków migdałów

½ szklanki siekanych orzechów ziemnych

50 g siekanej ciemnej czekolady

1 łyżka roztopionego masła

3 łyżki miodu.

Uwaga: szklanka 200 ml

Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam łyżką do delikatnego połączenia się składników. Miód i masło muszą „oblepić” pozostałe składniki.

Blaszkę 15x30cm wykładam papierem do pieczenia, wsypuję masę i dokładnie ją rozprowadzam i ugniatam tak, aby tworzyła równą i zwartą powierzchnię wysoką na około 1 cm (najlepiej wilgotną ręką).

Blaszkę  wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę batony przez 30-35 minut, aż się zarumienią. Następnie wyciągam blaszkę z piekarnika, przykrywam papierem do pieczenia i obciążam (wykorzystałam do tego wąską deseczkę, na której ustawiłam dwa duże słoiki z wodą).

Kiedy batony całkowicie wystygną, wyciągam je z blaszki, ściągam papier do pieczenia i odkładam na kratkę. Moje batony schły jeszcze kilka godzin, a następnie przycięłam je w paski.

Batony owsiane gotowe, smacznego 😊

Batony owsiane
Batony owsiane
Batony owsiane
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *