Ciasto ze śliwkami i sosem waniliowym
Ciasta,  Podróże z wypiekami

Ciasto ze śliwkami i sosem waniliowym

To pochodzące podobno ze Szwajcarii ciasto ze śliwkami i sosem waniliowym zabierze nas w pyszną podróż, bo cóż może być lepszego, niż poznawanie nowych miejsc i smaków…

Ciasto jest łatwe i bardzo smaczne. Wystarczy zamknąć oczy i wyobrazić sobie, że zajadamy je wśród cudownych szwajcarskich górskich szczytów, ech… 😉  

No to zaczynamy…

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

2 jajka

2 łyżki cukru pudru

1 szczypta soli

Skórka otarta z połowy cytryny

200 g masła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagniatam, formuję kulkę i wkładam ją do lodówki na 30 minut.

Blaszkę 25 x 40 cm smaruję tłuszczem i posypuję mąką. Ciasto rozwałkowuję i wykładam do blaszki tworząc 2,5 cm rant z każdej strony.

Ciasto wstawiam do zamrażarki i nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyciągam blaszkę z zamrażarki i wstawiam bezpośrednio do piekarnika na 20 minut.

Międzyczasie przygotowuję śliwki i waniliowy sos.

Składniki:

750 g śliwek

2 łyżki kaszy manny

2 jajka

165 ml słodkiej śmietanki 30%

1 łyżka mąki pszennej

2 łyżki cukru waniliowego

Przygotowanie:

Wydrylowane śliwki kroję na ćwiartki.

Jajka, śmietankę, mąkę i cukier waniliowy chwilę miksuję, aż składniki się połączą.

Wyciągam podpieczone ciasto z piekarnika, posypuję 2 łyżkami kaszy manny, układam śliwki skórką do dołu i wylewam sos waniliowy ostrożnie na śliwki.

Całość wstawiam ponownie do piekarnika na 40 minut.  

Następnie wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia.

Ciasto ze śliwkami i sosem waniliowym gotowe. Możecie posypać je cukrem pudrem, serwować z bitą śmietaną lub polewą czekoladową.

Smacznego 😊

Ciasto ze śliwkami i sosem waniliowym

Ciasto ze śliwkami i sosem waniliowym

Ciasto ze śliwkami i sosem waniliowym
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *