Ciasto ze śliwkami i sosem waniliowym
To pochodzące podobno ze Szwajcarii ciasto ze śliwkami i sosem waniliowym zabierze nas w pyszną podróż, bo cóż może być lepszego, niż poznawanie nowych miejsc i smaków…
Ciasto jest łatwe i bardzo smaczne. Wystarczy zamknąć oczy i wyobrazić sobie, że zajadamy je wśród cudownych szwajcarskich górskich szczytów, ech… 🙂
No to zaczynamy…
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
1 szczypta soli
Skórka otarta z połowy cytryny
200 g masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatam, formuję kulkę i wkładam ją do lodówki na 30 minut.
Blaszkę 25 x 40 cm smaruję tłuszczem i posypuję mąką. Ciasto rozwałkowuję i wykładam do blaszki tworząc 2,5 cm rant z każdej strony.
Ciasto wstawiam do zamrażarki i nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyciągam blaszkę z zamrażarki i wstawiam bezpośrednio do piekarnika na 20 minut.
Międzyczasie przygotowuję śliwki i waniliowy sos.
Składniki:
750 g śliwek
2 łyżki kaszy manny
2 jajka
165 ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Wydrylowane śliwki kroję na ćwiartki.
Jajka, śmietankę, mąkę i cukier waniliowy chwilę miksuję, aż składniki się połączą.
Wyciągam podpieczone ciasto z piekarnika, posypuję 2 łyżkami kaszy manny, układam śliwki skórką do dołu i wylewam sos waniliowy ostrożnie na śliwki.
Całość wstawiam ponownie do piekarnika na 40 minut.
Następnie wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia.
Ciasto ze śliwkami i sosem waniliowym gotowe. Możecie posypać je cukrem pudrem, serwować z bitą śmietaną lub polewą czekoladową.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Urodziny dla dziecka
Wspaniałe ciasto, które idelanie komponuje się na urodzinowym stole. Ciężko o tym czasie dostać śliwki, ale warto zawalczyć:)
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 Też tak myślę, że warto 😉 Może jeszcze gdzieś są do dostania 🙂