Ciasteczka marcepanowe
Delikatne, pyszne, miękkie – takie są właśnie ciasteczka marcepanowe.
Ich przygotowanie zajmie Wam chwilkę, a efekt jest pyszniutki 🙂
Składniki na 10 sztuk:
150 g marcepanu
50 g rozpuszczonego masła
1 szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5czubatych łyżek mąki
Dodatkowo:
10 kostek czekolady
Ulubiony dżem (u mnie pomarańczowy)
Przygotowanie:
Marcepan kruszę (najlepiej rękoma lub widelcem) na mniejsze kawałki. Dodaję rozpuszczone i ostudzone masło, sól, jajko i cukier waniliowy i wszystko zagniatam widelcem.
Do masy dodaję proszek do pieczenia i mąkę i mieszam do połączenia się składników.
Mokrymi rękoma formuję z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami pozostawiam przestrzeń, żeby mogły urosnąć.
W każde ciastko wciskam na środku kostkę czekolady, a czekoladę przykrywam następnie łyżeczką dżemu.
Ciasteczka wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 15-20 minut.
Wyciągam ciasteczka z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia.
Ciasteczka marcepanowe gotowe. Smacznego 🙂