Delikatny jabłecznik
Ciasta,  Wielkanoc

Delikatny jabłecznik

Pyszny i delikatny jabłecznik z dużą ilością jabłek, pianką i motylkami 😊 Jabłecznik zrobiony jest na kruchym cieście. Całość smakuje doskonale 😊

Składniki na ciasto:

1/2 kg mąki pszennej (użyłam tortowej)

200 g masła

4 żółtka 

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru pudru

Z mąki, żółtek, masła, cukru pudru i proszku do pieczenia zagniatam ciasto. Może być konsystencji mokrego piasku. 

2/3 ciasta wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (30 cm x 35 cm), rozprowadzam równomiernie i dociskam. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni i wstawiam pierwszą warstwę na 20 minut.

1/3 ciasta zagniatam, tworzę kulę, którą następnie rozwałkowuję i wykrawam z ciasta dowolne wzory (u mnie motylki).

Składniki na warstwę jabłkową:

1,2 kg jabłek (6 średniej wielkości sztuk)

1 łyżka cynamonu

1 łyżka cukru waniliowego

½ łyżeczki kurkumy

¼ łyżeczki imbiru

Jabłka obieram i trę na tarce jarzynowej. Dodaję przyprawy i mieszam.

Dodatkowo:

4-6 białek

¾ szklanki cukru

1 (40 g) budyń waniliowy lub śmietankowy

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml

Białka ubijam i pod koniec ubijania dodaję powoli cukier. Cały czas ubijam, aż piana będzie sztywna i błyszcząca, na koniec dodaję budyń w proszku i jeszcze chwilę ubijam.

Wyciągam podpieczone ciasto z piekarnika, układam na nim jabłka, na jabłkach rozprowadzam pianę i układam pozostałą część ciasta w postaci wyciętych wzorów.

Wstawiam całość do piekarnika i piekę w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż piana zrobi się złota.

Smacznego 😊

Delikatny jabłecznik
Delikatny jabłecznik
Delikatny jabłecznik
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarzy 6

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *