Delikatny jabłecznik
Pyszny i delikatny jabłecznik z dużą ilością jabłek, pianką i motylkami 😊 Jabłecznik zrobiony jest na kruchym cieście. Całość smakuje doskonale 😊
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki pszennej (użyłam tortowej)
200-220 g masła
4 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru pudru
Z mąki, żółtek, masła, cukru pudru i proszku do pieczenia zagniatam ciasto. Może być konsystencji mokrego piasku.
2/3 ciasta wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (30 cm x 35 cm), rozprowadzam równomiernie i dociskam. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni i wstawiam pierwszą warstwę na 20 minut.
1/3 ciasta zagniatam, tworzę kulę, którą następnie rozwałkowuję i wykrawam z ciasta dowolne wzory (u mnie motylki).
Składniki na warstwę jabłkową:
1,2 kg jabłek (6 średniej wielkości sztuk)
1 łyżka cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego
½ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki imbiru
Jabłka obieram i trę na tarce jarzynowej. Dodaję przyprawy i mieszam.
Dodatkowo:
4-6 białek
¾ szklanki cukru
1 (40 g) budyń waniliowy lub śmietankowy
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
Białka ubijam i pod koniec ubijania dodaję powoli cukier. Cały czas ubijam, aż piana będzie sztywna i błyszcząca, na koniec dodaję budyń w proszku i jeszcze chwilę ubijam.
Wyciągam podpieczone ciasto z piekarnika, układam na nim jabłka, na jabłkach rozprowadzam pianę i układam pozostałą część ciasta w postaci wyciętych wzorów.
Wstawiam całość do piekarnika i piekę w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż piana zrobi się złota.
Smacznego 😊
6 komentarzy
Dachy Poznań
Wygląda ślicznie 🙂
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 Polecam, bo naprawdę pyszny 🙂
Ewa
robiłam z innego troszkę przepisu, następnym razem spróbuję z tego 🙂
Karolina
Polecam. Był naprawdę kruchy i pyszny 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Nadia
pięknie wygląda, aż mam ochotę zaraz zrobić:-)
Karolina
Polecam 🙂