Torcik truskawkowo-bananowy
Ciasta,  Torty,  Walentynki

Torcik truskawkowo-bananowy

Torcik truskawkowo-bananowy to świetne połączenie ciasta bananowego, truskawek i lekkiego kremu twarożkowego. Całość to prawdziwa eksplozja smaków. Koniecznie spróbujcie!

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na ciasto bananowe:

115 g masła

½ (100g) szklanki cukru

2 jajka

180 g dojrzałych bananów (2 średnie)

1 płaska łyżeczka sodki oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 ½ (210g) szklanki mąki pszennej

1 szczypta soli

Przygotowanie:

Masło i cukier ucieram na puszystą masę i następnie dodaję po jednym jajku za każdym razem dobrze miksując.

Banany rozdrabniam widelcem i dodaję je do masy z masła, cukru i jajek. Miksuję. 

Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, sodką i solą i dodaję do masy. Całość mieszam łopatką.

Gotowe ciasto wylewam do tortownicy o średnicy 24 cm. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut do suchego patyczka. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto jeszcze na 5 minut w zamkniętym piekarniku.

Upieczone ciasto wyciągam z pieca i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.

Składniki dodatkowe:

100 ml śmietanki 30%

50 ml wody z sokiem truskawkowym lub malinowym

Przygotowanie:

Wystygnięte ciasto nasączam wodą z sokiem truskawkowym lub malinowym.

Śmietankę ubijam i wykładam na ciasto bananowe. Wyrównuję i ciasto wstawiam do lodówki.

Składniki na warstwę truskawkową:

1 galaretka truskawkowa

450 ml wody

500g truskawek

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystygnięcia.

Truskawki kroję w kostkę i wykładam na ciasto. Jak widzicie, kilka truskawek ułożyłam na boczki, co tworzy ładny rant w torcie. Kiedy galaretka zaczyna tężeć wylewam ją na truskawki i ciasto ponownie wstawiam do lodówki. Tym razem na kilka godzin, do całkowitego zastygnięcia galaretki.

Na koniec przygotowuję krem.

Składniki na krem twarożkowy:

300 ml śmietanki 30%

200 g mascarpone

100 g twarogu zmielonego trzykrotnie

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Śmietankę ubijam. Mascarpone, twaróg, cukier puder, cukier waniliowy i połowę ubitej śmietanki umieszczam w misce i miksuję do połączenia się składników. Następnie dodaję drugą połowę śmietanki i całość delikatnie mieszam łopatką. Gotowy krem wykładam na zastygniętą galaretkę.

(U mnie część kremu wyłożyłam bezpośrednio na galaretkę, a część wycisnęłam przez rękaw cukierniczy.)

Na koniec ozdabiam dowolnie górę. U mnie to kilka truskawek, tarta czekolada i siekane pistacje.

Torcik truskawkowo-bananowy gotowy. Smacznego 🙂

Torcik truskawkowo-bananowy

Torcik truskawkowo-bananowy

Torcik truskawkowo-bananowy
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here