Torcik truskawkowo-bananowy
Torcik truskawkowo-bananowy to świetne połączenie ciasta bananowego, truskawek i lekkiego kremu twarożkowego. Całość to prawdziwa eksplozja smaków. Koniecznie spróbujcie!
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto bananowe:
115 g masła
½ (100g) szklanki cukru
2 jajka
180 g dojrzałych bananów (2 średnie)
1 płaska łyżeczka sodki oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 ½ (210g) szklanki mąki pszennej
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Masło i cukier ucieram na puszystą masę i następnie dodaję po jednym jajku za każdym razem dobrze miksując.
Banany rozdrabniam widelcem i dodaję je do masy z masła, cukru i jajek. Miksuję.
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, sodką i solą i dodaję do masy. Całość mieszam łopatką.
Gotowe ciasto wylewam do tortownicy o średnicy 24 cm. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut do suchego patyczka. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto jeszcze na 5 minut w zamkniętym piekarniku.
Upieczone ciasto wyciągam z pieca i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Składniki dodatkowe:
100 ml śmietanki 30%
50 ml wody z sokiem truskawkowym lub malinowym
Przygotowanie:
Wystygnięte ciasto nasączam wodą z sokiem truskawkowym lub malinowym.
Śmietankę ubijam i wykładam na ciasto bananowe. Wyrównuję i ciasto wstawiam do lodówki.
Składniki na warstwę truskawkową:
1 galaretka truskawkowa
450 ml wody
500g truskawek
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystygnięcia.
Truskawki kroję w kostkę i wykładam na ciasto. Jak widzicie, kilka truskawek ułożyłam na boczki, co tworzy ładny rant w torcie. Kiedy galaretka zaczyna tężeć wylewam ją na truskawki i ciasto ponownie wstawiam do lodówki. Tym razem na kilka godzin, do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Na koniec przygotowuję krem.
Składniki na krem twarożkowy:
300 ml śmietanki 30%
200 g mascarpone
100 g twarogu zmielonego trzykrotnie
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Śmietankę ubijam. Mascarpone, twaróg, cukier puder, cukier waniliowy i połowę ubitej śmietanki umieszczam w misce i miksuję do połączenia się składników. Następnie dodaję drugą połowę śmietanki i całość delikatnie mieszam łopatką. Gotowy krem wykładam na zastygniętą galaretkę.
(U mnie część kremu wyłożyłam bezpośrednio na galaretkę, a część wycisnęłam przez rękaw cukierniczy.)
Na koniec ozdabiam dowolnie górę. U mnie to kilka truskawek, tarta czekolada i siekane pistacje.
Torcik truskawkowo-bananowy gotowy. Smacznego 🙂