Seromakowiec japoński
Boże Narodzenie,  Ciasta

Seromakowiec japoński

Seromakowiec japoński – czyli propozycja idealna na święta! Przepyszna część makowa, doskonała część sernikowa, a wszystko przykryte delikatną warstwą wiśniową. Wspaniałe ciasto, które pokochasz, w sumie nie tylko w święta 😉

Uwaga:

Szklanka 200 ml

Blaszka 25 x 29 cm

Składniki na kruche ciasto:

250 g (1 ¾ szklanki) mąki tortowej

75 g (1/3 szklanki) cukru

1 szczypta soli

100 g masła

1 jajko

1 żółtko

1 łyżeczka cukru waniliowego

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagniatam na ciasto. Następnie ciasto rozwałkowuję do wielkości blaszki i układam na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (możecie też ułożyć kawałki ciasta na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto dłońmi). Tak przygotowane ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 20 minut (Ciasto możecie też przygotować dzień wcześniej).

W tym czasie przygotowuję masę makową.

Składniki na masę makową:

200 g mielonego maku

150 ml mleka

60 g miękkiego masła

2 jajka

75 g (1/3 szklanki) cukru

2 ½ łyżki kaszy manny

350 g (2 sztuki) jabłek

1 łyżka miodu

Ulubione bakalie

Przygotowanie:

Mleko zagotowuję, wsypuję mielony mak i mieszam. Mak odstawiam do przestygnięcia. Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę, następnie dodaję miękkie masło w kawałkach i całość ucieram.

Do przestygniętego maku dodaję ubite jajka z cukrem i masłem, kaszę mannę, miód i całość mieszam. Następnie jabłka ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach i dodaję do masy makowej. Masę mieszam do połączenia się składników. Teraz dodaję ulubione bakalie – nie żałujcie! 😉 Na koniec ubijam białka na sztywną pianę i dodaję je do masy makowej. Całość mieszam delikatnie łopatką.

Wyciągam blaszkę z piekarnika i wykładam na ciasto masę makową. Blaszka ponownie wędruje do piekarnika, teraz na 30 minut w 180 stopniach.

Zabieram się za masę serową.

Składniki na masę serową:

500 g twarogu mielonego

1 żółtko

2 jajka

50 g (1/2 szklanki) cukru

50 ml (1/4 szklanki) oleju

23 g (1 ½) łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka cukru waniliowego

100 ml (1/2 szklanki) mleka

200 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

Twaróg, żółtko, jajka, cukier, olej, mąkę ziemniaczaną i wanilię miksuję do połączenia się składników. Następnie dodaję mleko i krótko miksuję. Śmietankę ubijam i dodaję na koniec do masy serowej. Delikatnie miksuję lub mieszam łopatką do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę serową wylewam na podpieczoną masę makową i ciasto wstawiam ponownie do piekarnika – na 35 minut do 170 stopni. Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam seromakowiec jeszcze 5 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie otwieram piekarnik i wyciągam ciasto. Zanim przygotuję warstwę wiśniową, seromakowiec japoński musi całkowicie wystygnąć i postać kilka godzin w lodówce.

Składniki na warstwę wiśniową:

350 g dżemu wiśniowego

80 g płatków migdałowych

Przygotowanie:

Płatki migdałowe prażę na patelni i odstawiam do wystygnięcia. Dżem wiśniowy przekładam do rondelka i podgrzewam, aż nabierze szklistej, jednolitej konsystencji (nie gotuję). Tak przygotowany dżem wykładam na zimne ciasto. Na koniec posypuję ciasto płatkami migdałowymi.

Seromakowiec japoński gotowy. Smacznego 🙂

Seromakowiec japoński

Seromakowiec japoński

Seromakowiec japoński
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here