Seromakowiec japoński
Seromakowiec japoński – czyli propozycja idealna na święta! Przepyszna część makowa, doskonała część sernikowa, a wszystko przykryte delikatną warstwą wiśniową. Wspaniałe ciasto, które pokochasz, w sumie nie tylko w święta 😉
Uwaga:
Szklanka 200 ml
Blaszka 25 x 29 cm
Składniki na kruche ciasto:
250 g (1 ¾ szklanki) mąki tortowej
75 g (1/3 szklanki) cukru
1 szczypta soli
100 g masła
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatam na ciasto. Następnie ciasto rozwałkowuję do wielkości blaszki i układam na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (możecie też ułożyć kawałki ciasta na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto dłońmi). Tak przygotowane ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 20 minut (Ciasto możecie też przygotować dzień wcześniej).
W tym czasie przygotowuję masę makową.
Składniki na masę makową:
200 g mielonego maku
150 ml mleka
60 g miękkiego masła
2 jajka
75 g (1/3 szklanki) cukru
2 ½ łyżki kaszy manny
350 g (2 sztuki) jabłek
1 łyżka miodu
Ulubione bakalie
Przygotowanie:
Mleko zagotowuję, wsypuję mielony mak i mieszam. Mak odstawiam do przestygnięcia. Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę, następnie dodaję miękkie masło w kawałkach i całość ucieram.
Do przestygniętego maku dodaję ubite jajka z cukrem i masłem, kaszę mannę, miód i całość mieszam. Następnie jabłka ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach i dodaję do masy makowej. Masę mieszam do połączenia się składników. Teraz dodaję ulubione bakalie – nie żałujcie! 😉 Na koniec ubijam białka na sztywną pianę i dodaję je do masy makowej. Całość mieszam delikatnie łopatką.
Wyciągam blaszkę z piekarnika i wykładam na ciasto masę makową. Blaszka ponownie wędruje do piekarnika, teraz na 30 minut w 180 stopniach.
Zabieram się za masę serową.
Składniki na masę serową:
500 g twarogu mielonego
1 żółtko
2 jajka
50 g (1/2 szklanki) cukru
50 ml (1/4 szklanki) oleju
23 g (1 ½) łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
100 ml (1/2 szklanki) mleka
200 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Twaróg, żółtko, jajka, cukier, olej, mąkę ziemniaczaną i wanilię miksuję do połączenia się składników. Następnie dodaję mleko i krótko miksuję. Śmietankę ubijam i dodaję na koniec do masy serowej. Delikatnie miksuję lub mieszam łopatką do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę serową wylewam na podpieczoną masę makową i ciasto wstawiam ponownie do piekarnika – na 35 minut do 170 stopni. Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam seromakowiec jeszcze 5 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie otwieram piekarnik i wyciągam ciasto. Zanim przygotuję warstwę wiśniową, seromakowiec japoński musi całkowicie wystygnąć i postać kilka godzin w lodówce.
Składniki na warstwę wiśniową:
350 g dżemu wiśniowego
80 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Płatki migdałowe prażę na patelni i odstawiam do wystygnięcia. Dżem wiśniowy przekładam do rondelka i podgrzewam, aż nabierze szklistej, jednolitej konsystencji (nie gotuję). Tak przygotowany dżem wykładam na zimne ciasto. Na koniec posypuję ciasto płatkami migdałowymi.
Seromakowiec japoński gotowy. Smacznego 🙂
4 komentarze
Przepisy dla zielonych
Takie słodkości to ja lubię 🙂
Karolina
🙂 Dziękuję 🙂 Polecam bardzo. Świątecznie, ale delikatnie inaczej 🙂 Pozdrawiam 🙂
Joanna Malina
czy to kruche ciasto nie będzie za mocno spieczone w czasie pieczenia. 20 podpiekanie, 30 minut warstwa makowa i 30 minut warstwa z serem?
Karolina
Będzie dobrze. 20 minut na podpieczenie, a później przykrywamy je innymi masami i ono już się nie spieka. Zapewniam, że jest super 😀