Torcik walentynkowy
Całkiem spontanicznie powstał torcik walentynkowy 😊 W środku krem stracciatella i galaretka z wiśniami. Warstwy układane są po skosie, dlatego można wybierać smak, który ma być dominujący. To w sumie daje dwa torciki 😊
Składniki na biszkopt (tortownica 20 cm):
4 jajka
½ szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki sproszkowanych czerwonych owoców lub buraków
Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku.
Mąkę tortową i ziemniaczaną oraz sproszkowane owoce lub buraki mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.
Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka.
Po wystygnięciu kroję biszkopt na dwa blaty.
Składniki na krem stracciatella:
300 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki mascarpone
2 łyżeczki żelatyny
1 czekolada ciemna
2 garście pokrojonych na drobno orzechów
Składniki na warstwę wiśniową:
1 galaretka wiśniowa
350 g wiśni (mogą być mrożone)
Dodatkowo:
70 g śmietanki 30%
1 łyżka mascarpone
½ łyżki pudru
9 herbatników kakaowych
1 szklanka wody z sokiem z pomarańczy
Najpierw rozpuszczam galaretkę w 500 ml wody i odstawiam do wystygnięcia.
Teraz mogę przygotować krem stracciatella.
Żelatynę zalewam zimną wodą (1/4 szklanki) i odstawiam. Czekoladę trę na tarce lub drobno kroję. Śmietankę ubijam i dodaję do niej cukier puder i mascarpone. Całość krótko miksuję. Do żelatyny dodaję 4 łyżeczki gorącej wody i dokładnie mieszam. Do tak przygotowanej żelatyny dodaję łyżkę kremu, mieszam i wlewam żelatynę do kremu mieszając na wolnych obrotach. Do kremu dodaję czekoladę i orzechy i całość delikatnie mieszam.
Dolny blat nasączam wodą z sokiem z pomarańczy (1/2 szklanki).
Krem wykładam na pierwszy, dolny blat na skos. Po jednej stronie kremu będzie na około 1 cm, a po drugiej na około 4 cm.
Na krem wykładam ciastka kakaowe, które skrapiam również wodą z sokiem z pomarańczy.
Tort wstawiam do lodówki.
Do ostygniętej galaretki dodaję wiśnie. Jeśli wiśnie są mrożone, galaretka zacznie tężeć i od razu można ją wylać na tort. Jeśli wiśnie są świeże, czekam, aż galaretka zacznie tężeć i wylewam następnie na tort. Czekam, aż galaretka całkowicie zastygnie.
70 g śmietanki ubijam i dodaję do tego łyżkę mascarpone i ½ łyżki cukru pudru. Krótko miksuję i tak przygotowanym kremem smaruję wiśnie. Całość przykrywam drugim blatem, który nasączam i wstawiam tort do lodówki.
Tort musi się dobrze schłodzić.
Teraz mogę przystąpić do tynkowania.
Składniki na warstwę górną tortu:
120 g śmietanki 30%
2 łyżki mascarpone
1 płaska łyżka pudru
Tak przygotowany krem wykładam na górę i wyrównuję.
Składniki na tynk na boki tortu:
250 g masła
6 łyżek skondensowanego mleka słodzonego
2 ½ łyżki mleka w proszku
¼ szklanki mleka
Masło musi być miękkie, w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzewam i rozpuszczam w nim mleko w proszku. Masło ubijam do momentu, aż będzie białe. Dodaję mleko skondensowane, cały czas ubijam. Na koniec dodaję rozpuszczone mleko w proszku i dokładnie miksuję masę.
Do połowy kremu dodałam różowego barwnika. Na boki tortu wyłożyłam w nieregularnych „ciapkach biały krem i 2/3 kremu różowego i wyrównałam. W ten sposób powstały marmurki. 1/3 kremu różowego wykorzystałam do zrobienia kwiatków.
Na koniec rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej i wylałam do małych foremek w kształcie serduszek. Kiedy zastygły, ułożyła je na torcie.
Torcik walentynkowy gotowy. Smacznego 😊
6 komentarzy
www.omegasystem.pl
Ten torcik jest rozbrajający. Możliwe, że dziś taki właśnie zrobię. Bardzo dobry pomysł na Walentynki.
Karolina
Dziękuję i polecam 🙂 🙂 🙂
Słodko Słodka
Jaki piękny tort❤️
Karolina
Dziękuję 🙂 🙂 🙂
Ewa
piekny torcik, muszę kiedyś sama zrobić, zawsze kupuję bo słaba ze mnie kucharka
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 Polecam, pierwsze koty za płoty 🙂