
Kokosanki z kleksem
Coś małego i pysznego – czyli kokosanki z kleksem z ulubionego dżemu. Taki szybki sposób na wykorzystanie białek po upieczeniu tarty albo ciasteczek.
Dżemowy kleks zapewnia fantastyczne przełamanie smaku kokosa. Koniecznie spróbujcie, bo to deser, który przygotujecie w mega szybkim tempie ?
Składniki na ok. 12-15 sztuk (w zależności, jak duże ciacha przygotujecie):
20 dag wiórków kokosowych
2 białka dużych jajek (lub 3 z małych)
6 łyżek cukru
Ulubiony dżem
Białka ubijam na sztywno. Gdy piana jest biała i kremowa, dodaję powoli cukier i ubijam tak długo, aż cukier się rozpuści.
Pianę delikatnie mieszam łopatką z wiórkami kokosowymi.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam po łyżce masy kokosowej zachowując odstęp około 1,5-2 cm. Łyżką delikatnie formuję okrągłe ciasteczka i w każdym ciasteczku robię zagłębienie, do którego wkładam 1 łyżeczkę dżemu.
Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 140 °C na 40 minut, aż kokosanki się wysuszą i lekko zarumienią.
Kokosanki z kleksem gotowe. Kiedy ostygną, są gotowe do jedzenia.
Smacznego ?




Łaciata marchewka

Śliwkowa makówka
Zobacz również

Podróże z wypiekami
5 maja, 2019
„Specjał z waflem” na Dzień Taty
18 czerwca, 2019