Kokosanki z kleksem
5 składników,  Ciastka,  W 30 minut

Kokosanki z kleksem

Coś małego i pysznego – czyli kokosanki z kleksem z ulubionego dżemu. Taki szybki sposób na wykorzystanie białek po upieczeniu tarty albo ciasteczek.

Dżemowy kleks zapewnia fantastyczne przełamanie smaku kokosa. Koniecznie spróbujcie, bo to deser, który przygotujecie w mega szybkim tempie 😊

Składniki na ok. 15 sztuk (w zależności, jak duże ciacha przygotujecie):

20 dag wiórków kokosowych

2 białka

6 łyżek cukru

Ulubiony dżem

Białka ubijam na sztywno. Gdy piana jest biała i kremowa, dodaję powoli cukier i ubijam tak długo, aż cukier się rozpuści.

Pianę delikatnie mieszam łopatką z wiórkami kokosowymi.

Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam po łyżce masy kokosowej zachowując odstęp około 1,5-2 cm. Łyżką delikatnie formuję okrągłe ciasteczka i w każdym ciasteczku robię zagłębienie, do którego wkładam 1 łyżeczkę dżemu.  

Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 °C na 35-40 minut, aż kokosanki się wysuszą i lekko zarumienią.

Kiedy ostygną, są gotowe do jedzenia.

Smacznego 😊

Kokosanki z kleksem
Kokosanki z kleksem
Kokosanki z kleksem
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *